Srpski tehnički list

– 815 —

могу јављати пукотине у већим или мањим | незгода: јер се на Савској страни не може

размерама.

Такав. је случај на Београдској канализацији у Ломиној и Балканској улици. У овим улицама, као и на већом делу Савске падине земљиште је умовито и подводно, али је већина зграда несолидно фундирана. На свима тим старим и новим зградама јављале су сеи раније пукотине услед неједнаког слегања и неједнаког притиска, на иначе рђаво земљиште. Те пукотине јављају се наравно и сада при извршењу канализације кроз те улице; али сопственици зграда гледају да све то ставе на терет канализације и траже оштету од онога ко канализацију извршује. С тога би собзиром на ове тешкоће при канализацији требало пројектовање и одобравање планова за зграде на рђавом терену вршити што брижљивије а нарочито с обзиром на тачну сондажу земљишта, на коме ће се зграде подизати, У таквим случајевима често ће бити потребно да се предвиђају специјалне врсте фундирања којима ђе се постићи сигуран темељ и једнако слегање у свима темељним зидовима. На ове ствари требало би да обраћају већу пажњу и пројектанти зграда и надлештва која те планове прегледају и одобравају.

На велике тешкоће при извршивању канализације наилази се и онда ако дотична варош нема већ извршену регулацију и ни велацију улица. Због неизвршене експропријације и регулације често пута не може да се извршује канализација једне вароши најприроднијим и најцелисходнијим редом. Такав случај имамо и на Београдској канализацији. Н,пр. с тога, што није раније извршена регулација и експропријација нове улице од „Тетова“ кафане до железничке станице, — није се могао благовремено извршити ни пројектовани главни савски испуст, што има да полази од прелива на почетку тунела и да иде овом новом улицом до железничке станице.

Да би се међутим омогућило извршење почетка тунела и споја канала Савског слива код „Тетова,“ — коме је требало да претходи извршење поменутог Савског испуста, – мо рао се претходно извршити кроз Босанску улицу један провизорни канал само ради одвођења подземне воде из темеља на споју канала код почетка тунела, па до старог уличног канала код нове Савамалске школе у истој улици. Овај канал дугачак је 250м, кошта 5 до 6000 дин., а морао се дакле градити само за то, што благовремено није извршена експропријација зграда код „Гетова.“

Али и због неизвршења великог тунела испод Београда, долази велика тешкоћа и

| вршити везивање приватних имања и кућа, и ако су тамо кроз већи део улица канали већ извршени. Тиме општина Београдска губи један леп приход од свога већ уложеног капитала у те послове, а то ће трајати све дотле док велики тунел не буде сасвим готов. Требало је дакле да велики тунел буде један од првих послова на канализацији. Из овог примера види се колико може бити важан сам ред при извршивању канализације у једној вароши.

Рекли смо да при извршивању канализације важну улогу игра и нивелација вароши. Одређивање дубине канала, постављање уличних сливника и многи други послови, не могу се рационално и правилно вршити, ако и нивелација вароши није већ извршена, Ове тешкоће јако се осећају и при извршивању Београдске канализације.

С тога је потребно да свака варош пре каналисања има извршену регулацију и нивелацију, али бар да има за то утврђене планове

Велике _ тешкоће при извршивању канализације причињава и варошки водовод и стари улични канали. С тогаје потребно при обележавању нових уличних канала водити о томе рачуна и гледати да се избегне свака колизија са старим каналима водоводом и осталим електричним и телефонским подземним спроводима и постројима. За то је најбоље, да се претходно прикупе подаци о мрежи свију подземних спровода и

да се та мрежа и у планове уцрта.

Београд је нпр. препун старих уличних канала, и поред водоводне и телефонске мреже и спроводника електричне струје они задају често пута врло велике тешкоће при извршењу канализације. На више места морају се правити девијације тих канала, што поред отежавања главног посла, може доста скупо и да кошта. Стога би добро било да свака варош полаже своју водоводну, телефонску и т. д. подземну мрежу тако како ће најмање сметати њеној доцнијој канализацији.

Најзад да кажемо неколико речи и о уличном и приватном саобраћају за време извртпивања канализације.

И ако се извршни и надзорни органи. брину и гледају да улични и приватни саобраћај што мање трпи од послова и канали“ зацији, опет на улици не може бити оне удобности за саобраћај, као кад се ти послови не раде. С тога би публика требала да буде мало толерантнија, јер иначе се ти послови тако рећи не би могли радити.

Каналисање вароши је општа потреба,