Srpski tehnički list

— 324 —

с). Додатак за опшерећење подђ) због треперења и дрмусања за обичне машине рачуна се 25%, за кола и саобраћај на срества и за машине које јако вибрирају 509/,.

с,) Код зграда треба рачунати ова терећења (урачунато и вибрирање):

За просторе за становање 200 Кгр./лт=

За школске просторе 300 >

За концертне сале, сале за скупове, за гимнастику, степенице и подесте у јавним граћевинама 400 7,

За сале за играње 500 +,

Чл. 5. Уплив температуре уколико изазива унутарња напрезања конструкције треба узети такође у обзир и то за грађевине у пољу (са свију стра-

на слободне) за разлику = 15'С од температуре

три извршењу.

Појаве смањења запремине бетона на ваздуху "треба сматрати да производе толика иста напреза ња као при опадању температурне за 24% С;тл. да производе дужно скраћење-до—0.26тт на метар.

При узимању у обзир ових уплива смеју се допуштена напрезања прећи за 209, код температуре а код температурне разлике и смањења запремине "са 509. При томе крајња граница за напрезање гвожфа несме прећи 1500 кгр. на см“а за напрезања "бетона 70 килограма на см“

Чл. 6. Статичко рачунање конструктивних делова који су изложени савијању има се вршити на овим основама:

а). За израчунавање момената савијања морају се узети у обзир најнезгоднији (најопаснији) по"ложаји корисног оптерећења.

6). Ако се распон не може одредити лежиштима, онда ће се узети да је распон појединих поља, плоча и греда, раван чистом отвору повећаном за 59. Код континуивних носача и плоча узима се распон највише раван размаку ослонаца од средине до „средине.

в). На крајњим ослонцима и над ослонцима између крајева треба узети у рачун одговарајуће негативне моменте и конструкцију ојачати гвожђем како треба.

Код континуивних плоча и носача моменте на ослонцима треба рачунати као код континуивних носача од еластичног материјала узимајући у обзир најнезгодније (најопасније) оптерећење суседних отвора. Моменте савијања у пољима код континуивних носача треба рачунати с обзиром на најопаснији положај корисног оптерећења при чему се могу узети у обзир само три суседна поља.

У пољима чији су крајеви делимице или потпуно узидани, која се сматрају као крајња поља, смеју се моменти савијања у средини поља за слободне ослонце смањити само тако ако се уведу у ра-

чун две трећине од момената на крајевима, да би се водило рачуна о неодређености при изналажењу момената над ослонцима.

Повијање ослонаца код' плоча и носача преко више ослонаца треба само онда узети у обзир, кад суседни отвори имају обнормално разне распоне, те услед тога имају знатна утицаја на величину на-

| презања

г). Ако на какву плочу веће ширине дејствује концентрисан терет, онда се може узети да је терет равномерно подељен на ширинуђ која је равна >/, распона плус 1'/, струка дебљина горњег слоја ако

| газима, плус ширина површе на коју терет непосред| но дејствује с предпоставком да има раздеоних

гвожђа.

"д). Код греда које се састоје из плоче и једног ребра, као равномерно дејствујућа ширина плоче узима се највише четвртина распона греде или највише дваестострука дебљина плоче.

е). Код унакрсно армираних плоча које су ослоњене о све четири стране а дужина им не прелази једну и по ширине, целокупна моћ ношења једнака је суми моћи ношења двеју једноструко армираних плоча.

Препоручује се, да се тотално оптерећење р на квадратни метар подели за оба правца по размери:

рђ раје р за распон ђ ђа Ра АЕђЕ" ИЕ

Чл. 7) Унушрашње (отпорне) силе и напрезања конструкшивних делова, који су напрегнути на савијање, изналазе се на основу ових поставака:

а) Бетон на притисак и гвожђе на притисак и истезање, гејствују као еластичан материјал. Дејство бетона на затезање занемарује се и при одредби неутралне осе попречног пресека. Да ба бало простије рачунање предпоставља се да је цео материјал хомоген с тим, да се пресек гвожђа у затегнутом појасу уводи 20то струко у рачун а у притиснутом појасу само 10—струко. Претпоставка да уздужна гвожђа дејствују и на притисак сме се усвојити само ако има попречне арматуре и кукастих гвожђа у размаку који није већи но десетоструки пречник најтањих шипака.

в). Ако напрезање на смицање у бетону, срачунато под предпоставком да је материјал хомоген и без обзира на арматуру, пређе допуштену меру саопштену у чл. 9. онда целокупну снагу смицања треба пренети на арматуру ма на који начин или

| згодним;савијањем гвожђа или помоћу нових засеб| них ојачања.

Чл. 8. Унушарње силе или напрезања конструкшивних _ делова, на које дејствује центричан пли

' ексцентричан притисак, израчунавају се за најо-

| | | |