Srpski tehnički list

Једну радионицу из Гођевчеве фабрике нисам поменуо, нисам је запазио стога, што сам журио за друштвом, те нисам ни прошао кроз њу, Али, доцније сам још једном у јуну месецу прошао кроз фабрику у којој су ме чекала нова изненађења. Само после че-

тири месеца нашао сам огромна проширења. |

Тако, нашао сам веома проширена стоваришта и магацине, преуређена и проширена оделења за монтажу намештаја, одељење за бојадисање и орнаментисање, столарницу, одељења за никловање, и позлаћивање па и ново потпуно уређено и снабдевено лимарско одељење, које до сада нисам поменуо.

Овим проширењима фабрика је добила још око 1500 квадратних метара површине за магацине и радионице. Пало ми је у очи, да су се сопственици при реконструкцији нарочито трудили, да сви простори буду што боље осветљени,

О стоваришту грађе и осталог градива сировог материјала излишно је писати чим се човек опомене оних стоваришта: калупа за ливење, магацина алата и израђене робе.

ж ж в

(О економском значају и у:ицају ове фабрике нећу ништа говорити, то остављам позванијим, а ја ћу још само дати неколико података, јер то ми је и тежња била, да само покажем шта имамо, а други позванији нека цене економску вредност и утипај на развијање рада.

Ово предузеће, које долази међу наша највећа, стало је не само много труда и на. пора него и много материјалних жртава. Тако, за само земљиште на коме је подигнута фабрика плаћено је преко 20000 динара, на грађевине потрошено је до краја прошле године 174000 динара, инсталације фабричке до краја про: ле годинс коштале су 238000 динара, а сам обртни капитал износи 800 000 динара. Када се све то скупи, онда видимо, да је на крају прошле године у ово преду. зеће било уложено 1332000 динара, дакле капитал, који сам собом представља извесну солидност,

Казао сам већ, да је фабрика, у току последња четири месеца преуредила неколико својих великих радионица и јако их проширила и да је проширила и сама стоваришта и магацине, дакле повећала је вредност грађевинама и инсталацијама, те се може сло. бодно сматрати, да до сада уложенн капитал у ову фабрику износи 1 400 000 динара.

« У фабрици ради просечно по 200 раденика и 80 ученика дневно са надницом од 2 (за ученике) до 10 паи 12 динара дневно.

На име само раденичких зарада издала је Гођевчева фабрика у прошлој години џреко 180'000 динара

Раденици имају свој болнички фонд, у који улажу по пола динара недељно, а фабрика дотира фонду још једну трећину раденичких улога. Болнички фонд за сада је још мали, јер има свега око 2500 дин, капитала. Чиновника и другог помоћног особља има петнајсст на броју, којима је фабрика такође у прошлој години исплатила око 25000 динара на име плате и зараде.

Разни режијски трошкови износе преко 180 000 динара, а вредност израђених предмета преко 720000 динара годишње, што се стално повећава.

Сировине за прераду набавља фабрика из земље све што се може добити, а са стране само оно, што се не може добити. Тако н, пр. олово из рудника Бабе испод Космаја фирнајс из фабрике Д. Ђорића, угаљ из Костолпа, а дрвену грађу, старо гвожђе, месинг и бакар где се нађе. Са стране увози кокс и профилисано гвожђе, извесне врсте алата, машине и оно што се у земљи не може добити а за рад је потребно.

Рад је у фабрици континуиван а осећа се јача живост у извесно доба године, када затребају извесне пољопривредне машине и најзад. када се све среди и може нешто и за кућу да се одвоји. Скоро све своје фабрикате троши фабрика у Србији, тек у последње време почела је нешто мало да извози и за Турску Ако се те везе појачају ми се само можемо радовати, јер ће се онда поред Гођевчеве развити и друге фабрике са Гођевревом на челу.

Гођевчева фабрика успела је. да за извесну врсту робе потпуно сузбије страну конкуренцију, код других артикала је то у мањој мери, али ипак стално и ако полагано потискује страну робу и даје посла нашим раденицима.

Ја овде видим успех, и надам се већем, томе се можемо сви само радовати.

Јуна 1010 год. Београд Јпа. П. А. Димић