Srpski tehnički list

— 229 —

____ВАЗДУХОПЛОВСТВО. Ваздушни брод „(јетел; — Вауага 1“

— СВРШЕТАК —

Сјетеп! - Вауага 1. конструјисан је 1908. год. а његов следбеник број [. довршен је пре неколико недеља. Нови тип има врло значајних измена и поправака. Већ је и сам спољни изглед брода знатно промењен. Брод бр. !. имао је на репу балона карактеристичне клинасте балонете за стабилност, конструјисане по идеји Кепагд-овој. Ти су балонети били тако димензионирани да таман сами себе носе у ваздуху, те према томе нити отежавају систем нити му повећавају моћ летења у вис. Услед тих балонета добио је брод бр. !. готово потпун изглед рибљег трупа. Тај је облик у главном задржао и брод бр. П. Поменути балонети за стабилност органски су везани за труп балона и зато на први мах изгледају много рационалнији но ма какве друге површине које би се за стабилност балона придодале. Сем тога је и теоријски најтачније да се направе за стабилност органски вежу непосредно за сам труп балона и то симетрично према оси летења, али је врло тешко то конструктивно и извести. Зато ти балонети и нису дали оне резултате код бр. 1. које су очекивали по теорији. Изгледа да су они подесни да одржавају равнотежу при малим дрмусањима и ударима (ветра). Док нема дакле знатних поремећаја у равнотежи, пловидба брода бр. !. сасвим је пријатна, мирна и равномерна. Али ако наступи знатнији поремећај равнотеже, онда балонети за стабилност већ не дејствују онако рационално и сигурно. Равнотежа се лако не повраћа. Најзад су ови балонети и доста јака препрека кретању брода, што се могло и унапред знати, јер повећавају отпор кретању. Они дејствују онако исто као и затубасти репови код балона старијих конструкција иза којих се јављају вихори, нека врста шмркања ваздуха.

Користећи се тим искуством конструктира новог брода бр. [. сасвим су друкчије конструјисали направу за стабилност. Балонети су сасвим изостављени. Место њих су удешена трокатна крила с попречним преградама. Ово је намештено на стражњем делу круте гондоле, и служи у исти мах и као крма за вожњу, за уздизање. Сличну направу као крму за пењање имао је и брод бр. [. само је она била намештена спред изнад саме гондоле. Нова конструкција показала се на броду бр. П. при досадашњим покушајима летења одлично и изгледа да је у ствари значајна поправка.

Напред смо изложили на који је начин постигнута стабилност брода а сад имамо да изложи. мо још неколике важне поправке,

Врло важна поправка учињена је у самом мотору. Брод Сјетен! - Вауага |. имао је једно једино витоперно крило постављено спред на гондоли. Међутим брод Сјетеп! Вауага ||. има два витоперна крила. Она су постављена на јаке косе цеви утврђене непосредно на конструктивне делове гондоле. Косина је 45% на више. А та крила су при том још и високо уздигнута тако да допиру ближе средишту отпорне средине. Крила су конструјисана по Сћацмгеге-у, носе назив интегралних крила, пошто им спољна силуета опомиње на знак интеграције (. Граде се од дашчица од ораховине. Неколико дашчица се слепе под јаким притиском како се не би витоперила. Из тако састављених трупаца тек се изрезују витоперна крила као из једног ко“ мада. Крила се затим полирају (углачају) и фирнизом премажу, како им не би шкодила влага и атмосверски утицаји. На тај начин спречава се извијање и витоперење, које је иначе код крила од дрвета готово неизбежно. Пречник им је 4,5 метра али ће се заменити другима по 6 м. пречника. Окрећу се 400 пута за минут.

Крила терају два мотора који су уметнута на предњем крају гондоле. Ослоњена су оба на гибњеве тако да се могу клатити. Сваки мотор ради за себе и тера по једно крило преко Кардановог преноса. Али је предвиђено да и оба мотора могу заједнички радити и покретати или лево или десно крило. Оба су мотора потпуно једнака и симетрично су постављени. Мотори су усправни са четири цилиндра. Цилиндри су снабдевени с направом за хлађење. Унутарњи пречник цилиндара износи 150 м. м. а корак клипа је 180м. м. Сваки мотор има 125 НР. Два резервоара за бензин имају сваки запремину по 625 литара.

Одмах иза машинске инсталације постављена је гондола. Предњи јој део — место за машиновођу, нешто је издигнут и израђен слично мостовима за команданта брода на речним лађама. Ту су полуге за управљање крмом и вентилима а има и спроводник за говор — говорна труба, ка машинском одељењу. Иза моста постављен је простор за путнике, где има места за 20 људи.

Цела је гондола конструјисана од челичних цеви и укупно чини решеткаст носач троугалног пресека. Ка оба краја се сужава а у средини му је највећа ширина 2,5 метара. Дужина целе гондонске конструкције износи 45 метара а виси 8 метара испод трупа балонског.

Сам балон дугачак је 76,50 метара а има запремину за гас 7000 м“. Има два вентила за испуштање гаса. ИМ балонет, ко[и је непосредно изнад гондоле, има такође два вентила. Омотач ба-

| лона на броду С!етеп!- Вауата |. израђен је од

необично јаке материје. Јакота до границе кидања