Srpski tehnički list

— 398 —

Према потреби могу се примити решењем Министра Гвађевина за привремене инжењере архитекте — у државну службу по општем закону за странце, и страни држављани, који поред свршене више техничке школе на страни имају тамо положен и државни технички испит а ако исти немају дужни су усти полагати по овом закону, нуи за њих важе одредбе изложене у првом ставу овога члана.

Чл. 47.

Исто тако Министар Грађевина може примити у државну службу као неуказне техничаре, цртаче и дијурнисте и оне који су само практични техничари а са годишњом платом до 2400 дин.

Чл, 48.

Министар Грађевина на основу одобреног буџета одређује:

а) Додатак грађевинским техничким чиновницима при инспекцијама и секцијама у име накнаде подвозних трошкова, а дневницу добијају по закону о трошковима управних власти и њихових служитеља, и

6) Особену награду техничком особљу Министарства Грађевина, инспекција и секција кад врше техничке послове на терену или при каквој грађевини за какву нарочито корисну службу и то:

За радове на терену који трају мање од три

мессца ове награде могу износити највише колико и зеконом одређене дневнице.

За радове на терену који трају дуже од три месеца добијаће техничко особље у име дневнице и награде за теренски рал и то:

1— Подинжењери и подархитекти 250— дин. месечно. 2.— Инжењери и архитекте по 300 дин. мес.

3.— Инспектори по 360 дин. месечно. Ове одредбе чл. 48. важе и за техничко 0особље Дирекције Држав. Железница.

Чл. 49. в. Годишње плате административном особљу јесу : 1. Правном референту

Ш. класе 5000 динара Пре 6000 _, Је аћ поО ас 2, Благајнику Ш. класе 4000 динара 5 а 4500, , [0 , 5000,

3. Секретарима и књиговођама

М. класе 2500 динара ЈУ 28007" ес 99 00нш рту 3600, Је жка 4000, 4. Административним чиновницима М класе 2000 дин. Ду 4 2400,

ЈИ та 2800 ЈЕ ет 3200, ЈЕ нез 3600, 5. Писарима експедитору и архигару ЈМ класе 1308 дин. Пн 1608, П 5 19087, 1 5 2208,

6. Практикантима и осталим званичницима

| најваћа је плата 1500 дин. на годину.

в) Услови за администрашивно особље.

Правни референт може постати онајкоји поред свршеног правног факултета има још и 12 година указне службе или исто толико адвокатске праксе. За административне чиновнике могу бити постављени они који су свршили најмање четири разреда гимназије или реалке и који поред тога имају најмање пет година указне државне службе.

Сви писари Министарства Грађевина који се затеку у служби кад овај закон буде ступио у живот могу се поставити за административне чиновнике ако само имају најмање пет година указне државне службе. ;

Све административно особље поставља се и унапређује Краљевим указом на предлог Министра Грађевина.

Правни референт служи у свакој класи најмање три године а остало административно особље

најмање две године.

Периодске повишице инжењера и архитекта означене у 44 члану овога закона уживаће само они инжењери и архитекте који своју службу врше ревносно, верно и предано, који нису земаљским судовима суђени ни осуђени за прљава дела и који нису одани пороцима.

Министар Грађевина овлашћује се да у почет

| ку сваке године огласи, ком се од инжењера и ар-

хитекта прошла година не може урачунати за пе риодску повишицу и у исто време известити га о томе решењу у коме ће навести узроке таквом свом решењу.

Против овог решења Министра Грађевина има места жалби Државном Савету у року од 15 дана по саопштењу решења. Решење Државног Савета извршно је.

Ча, 51.

Ни један државни инжењер или архитекта не може бити отпуштен из државне службе без пресуде дисциплинирног и осталих судова, нити пензионован пре навршене 60 године живота, само у случају болести, ако на дужност не долазе више од годину дана, како прописује закон о чиновницима грађанскога реда, или ако се комисијом од три државна лекара, коју образује Министар Грађевина, докаже да је толико оболео, да своју дужност не