Srpski tehnički list

— 243 —

на слој цементног малтера дебео 3 см. и набијаће се дотле док његова горња страна не дође у потребну висину и док не добије потпуну стабилност и малтер не обложи све стране камена.

Фуге ће бити широке 4 до 5 мм, оне ће још једном бити брижљиво напуњене финим (ситним) цементним малтером у коме ће бити 250 кгр. цемента на кубни метар песка.

Слепљивање ће се извршити помоћу малтера од портланд цемента са 450 кгр. цемента на кубни метар песка. На површини ивице не сме да буде никаквих (ђауцге) неравнина. Ивице ће се плаћати по дужном метру; кружне ивице ће се мерити према горњем луку који је најближи улици.

Пе Материјал.

Предузимач ће бити дужан да лиферује на градилишту, свакад кад се од њега затражи, материјал када општина хоће да га употреби у режији.

Материјал, било да ће га употребити непосредно предузимач, било да га он само лиферује, мора одговарати следећим условима.

Штљунак. — Шљунак који треба да се употреби за израду бетона мора пролазити у сваком правцу кроз прстене пречника 6 см. и не сме ни у ком правцу пролазити кроз прстене од 2 см. мора бити обичним прањем очишћен од земље и одосваке друге примесе; суви пе гладак шљунак као и онај који се сувише приближује облику кугле, треба разбити или избацити.

Песак. — Песак одређен за зидање, за поплочавање и остало, треба у опште да буде речни песак.

Песак за израду подлоге, тротоара и калдрме и за израду бетона, такозвани обични песак, не сме да садржи ни једно зрно, које не може у сваком правцу да прође кроз прстен пречника од 6 мм

Песак одређен за испуњавање фуга за справљања малтера—такозвани ситан песак не сме садржати ни једно зрно које не може да прође кроз прстен пречниха 8 м м.

Тријеровање које буде потребно извршити, да би се добио песак жељене димензије — подразумева се у цену лиферовања. Сав песак који садржи трагове земље ила иловаче биће одбачен.

Цемент. — Што се тиче цемента, предузимач се

мора подврћи строго прописима услова аустриских инжењера.

Камен — Камење се мора набављати искључиво из најтврђих слојева оних мајлана, које је усвојила општина. Општина задржава право да у сваком тренутку одбаци камен из једног мајдана, ако приме и да камен који се из њега вади не одговара више квалитету усвојене мустре предузимач неђе имати право да из тог разлога тражи ма какву оштету.

Смола асфалт.— За лиферовање смоле, асфалта и осталних производа, предузимач се мора подврћи прописима изложеним у овим условима.

Млада. Надзор на радовима.

Радови за које би се утврдило да не одговарају плановима и наредбама општине, разориће, се, и направити изнова о трошку предузимача.

Општина ће моћи, ако сматра за потребно одредити своје органе да примају малтеријал који је предузимач намеран да употреби и моћи ће, о трошку предузимача, да маркира материјал који је примила.

Чл 28. Привремени пријем радова.

Одмах по свршетку радова инжињер ће иху присуству предузимача или његовог прописно опуномоћеног заступника прегледати.

Ако се примети да нешто није добро израђено предузимач ће бити дужан да одмах изврши поправке. Докле год има радова који нису добро израђени неће се приступити привременом пријему радова. Ако се изврши привремени пријем о њему ће се саставити протокол.

Чл. 24.

Одржавћње за време периода јемства.

Предузимач је дужан с ограничењима означеним у идућем члану, да о свом трошку одржава своје израђене радове у добром стању докле год не буду дефинитивно примљени.

Ово одржавање састоји се у замени рђаво лиферованог материјала и у поправци рђаво израђених радова, као и у поправци (кварења) оног што се искварило (а ботаданоп) ма из ког узрока.

Чл: 25:

„Дефинитиван пријем. Дефинитиван пријем радова извршиће се за годину дана после потписа протокола привременог пријема који треба извршити најдаље у месецу који долази после довршења радова.

Привремени пријем извршиће се најдаље у року од месец дана од дана када радови буду завршени што има на тражење пре (узимачево да констатује надзорни инжињер.

Предузимачу ће се моћи давати исплате до износа 9/10 радова а сразмерно извршеном послу Последњу десетину ће моћи примити тек после дефинитивног пријема када ће се извршити по горњим одредбама.

Сид овој Снабдевање водом. Предузимачу је забрањено да се, служи водом из потока и за справљање малтера и бетона. Моћи