Srpski tehnički list

— 244 —

ће употребљатати искључиво чисту воду коју ће давати општина по цени 15 пара дин. на 100 дин. од целокупне цене његовог посла, која ће му се сума одбити.

Та вода ће се црпсти на апаратима, које ће означити општински органи. Предрзимач ће бити дужан да пази да сс не расипа вода, која му је стављена на расположење, он ће се у том погледу морати подвргавати свима наредбама, које му даду општински органи.

Колико год се пута огреши о овај пропис, биће кажњен са 10 дин. и платиће општини за излишно утрошену воду, чију ће количину општина оценити, обичну таксу коју плаћају приватна лица,

Или от.

Народни празници, јавне свешковине- —

Општина ће имати право, да,за народне празнике или за сваку другу изузетну прилику, коју ће она оценити, нареди предузимачу да радове удеси тако да одређене у дане прекине свако копање и закрчење јавног пута.

Предузимач се мора покоравати свакој наредби без икаквог права на какву накнаду.

У случају закашњења, предузимачи ће за свака дан одузимати по 100 дин. од зараде, а општини се оставља право да по званичној дужности предугме о трошку предузимача, све мере које су потребне да би се обезбедила потпуна слобода саобраћаја.

Чл. 28. Домицил. предузимамев.

Предузамач је дужан да оснује домицил у Београду у року од осам дана по потпису погодбе ма у ком виду. У случају да предузима" није основао домицил у одређеном року све пословне нарелбе и сва саопштења која му буду учињена стајаће му на расположењу у канцеларијама општинског суда. Он се у том случају неће моћи бранити непознавањем наредаба.

Члиј29;

Предплата на телефон:

Предузимач је дужан да у својим биројима заведе телефон и да веже са општом мрежом у најкраћем року после потписа погодбе.

Чл. 30.

Трошак око штампања ових услова иђогдегеаих де рих до 200 примерака пада на терет предузимача.

Чл. 31. Јединалане цене.

Предузимач мора у јединичну цену по квадрадтном метру довршене калдрме, унети све трошкове око кварења садашње калдрме и одношења камена, око поравнавања и ваљања лежишта, израда подлоге и постављања калдрме на њу као и за цео рад,

По себи се разуме да треба да понуди две цене: једну по квадратном метру пута (средине у лице) и једну по квадратном метру тротоара.

За коцкасту калдрму од тесаног камена предузимач треба да поднесе у оферт две цене: једна да обухвати и лиферовање камена, а друга да искључује и лиферовање камена. т.ј. у овом другом случају ће му општина лиферовати камен, али не дотеран (израђен) или ће му општина ставити на расположење мајдан, ако би се обвезао да он вади

Закључне радње. Чл. 31. а);

Сваки лицитант је дужан, пре лицитације, положити Главној Благајни Београдске Општине кауцију у Српским Државним хартијама или у другим папирима, законом признатим, или у готовом нов цу, ако је српски подајник, 109/ од заокругљене суме; а ако је стран поданик полаже толику исту кауцију у готовом новцу.

Положена кауција и задржана кауцаја при исплати 59, чине грађевинску кауциј/, с којом ће се поступити по предвиђеним одредбама ових услова и по закону За предузима .е, који се посла приме важи лицитација, чим ове услове и протокол лицитације потпишу, ако је лицитација на дотичном од њих остала, као на најповољнијем понуђачу — лицитанту; а за општину Београдску она важи тек, кад суд или Одбор општински лицитацију одобри.

Шосеји калдрмисани дрветом.

Шосеји калдрмисани дрветом састоје се из др“ вевене облоге, положене на бетонску основу. У изсним случајевима ставља се танак слој песка изме“ ђу бетонске подлоге и дрвене облоге.

Калдрму ће испоручивати Београдска Општина

Ако инжењер не би друкчије наредио, осно“ вица и облога извршиваће се на следећи начин:

Бетонска основица имаће дебљину ој 15 см, Састављ-ће се од цементног бетона у слелећим сразмерама: један део цемента, три дела песка и шест делова шљунка.

Оваква основица биће превучена цементним прелазом од једног сантиметера дебљине састављеним од 450 кгр. цемента на 1 ш5 финог песка.

Усвојене размере за коцке остају исте за један исти шосе

Коцке ће се постављати управно, тј. да влакна дрвена належу на основицу. Нове коцке лежаће непосредно на основици без уметања песка или малтера.

Подсечене коцке лежаће на слоју финог песка чија ће дебљина моћи достизати 3 см. и коме је циљ да накнади незнатне разлике у висини коцака Коцке ће се полагати у правилним редовима чији је правац одвесан на осу шосеја, изузев раскршћа

где им трасу одређује инжењер.