Srpski tehnički list

— 245 —

Између калдрме коловоза и тротоара поставиће се два реда коцака паралелно ивицама тро тоара и одвојена од ових саставцима од четири сантимстара ширине испуњена финим песком или снабдевеним каквим еластичним одбојцем.

У сваком реду, коцке ће се полагати у додиру једна с другом тако да им се саставци пресецају саставцима претходног реда. Између сваког реда оставља ће се саставак чија ће нормална ширина бити Ол т. У калдрмисању са новим коцкама употребљаваће се, да би се добила правилна ширина саставака, дрвени лењирићи положени на основицу При калдрмисану са саструганим коцкама, доњи слој песка чини излишном употребу лењирића. Саставци ће се попуњавхти редом према напреловању калдрмисања засипањем цемента у мешавини од 600 кгр. цемеита на |! те финога песка.

Код калдрмисања са новим коцкама, дрвени лењирићи неће се употребљавати на ширини од једног метра почев од изице тротоара. Дно саставка испуњаваће се смолом на висини од 3 см, а само ће се горњи део засипати цементним малтером.

Одмах по завршетку калдрмисања, калдрма ће се застирати слојем од 1 см. обичног песка; а кад калдрма буде била предана саобраћају застрће се песком од порфира, или од ма ког другог камена сличне тврдоће.

Пренос коцака.

Дрвене коцке намењене за израду шосеја, кад их не буду доносили други предузимачи. узимаће се са стоваришта општинских на требовања прикључена службеним наредбама са незначењем количине, мустре, врсте и намене коцака.

Довучене коцке било у стовариште општинско било на радилиште примаће се само онда кад превозник буде показао товарни лист издат од страједнога чиновника општинске управе. Магационар стоваришта или надзорник ралионице мора бити позван од предузимача да утврди количину, врсту и каквоћу материјала који је донесен или подигнут.

Ако буде било у питању доношење материјала, товарни лист који буде имао при себи превозник предаваће се магационеру или надзорнику и

остаће по међусобној овери у рукама овога последњег. А ако буде питање о одношењу материала, надзој ник ће саставити подвозни лист, и предати га подвознику.

Свако доношење или одношење коцака после затварања или пре отварања једне радионице, или пак без присуства магационера или наозорника радионице сматраће се као неправилно и имаће за последице то да предузимач буде кажњен са 10 динара за свака кола. У сваком случају ништа се неће рачунати за пренос тога материјала за који носи одгаворносг предузимач.

Предузимач је одговоран за сву калдрму чим му пренос буде поверен. У случају надлежно утврђеног мањка у товарним листовима, вредност мање испоручених коцака одбиће се предузимачу, рачунајући је на следећи начин: вредност старих коцака по 80.— дин. за хиљаду комада ма којих димензија оне биле; вредност нових коцака по 170. — дин. за хиљаду комада.

Коцке ће се утоваривати и свом могућом пажњом те да се не исквари, а предузимач ће се казнити одбитком колико штете буде причинио.

Предузимач неће ни у ком случају мећи одбити пријем коцака које му буде издала општина и једино је инжењер надлежан да одлучује да ли су коцке погодне да се са њима може израђивати добра калдрма.

_ Предузимач је дужан да свакога дана. уклања неупотребљиво комађе коцака као и нанос. Општинска управа задржава себи право да сама у клаља неупотребљиво комађе коцака, да их про бира и да их чува.

истоваривати са

Рад на подизању нове калдоме.

Рад на подизању дрвене калдрме обухвата:

обилато поливање дрвене калдрме водом,

довођење материјала и ређање коцака на бетоиску подсогу;

избор и, ако то буде потребно, осецање коцака за извршење калдрме.

Уравњане коцака и лењирићз пазећи при томе да се сувим цементом испуњавају мале неравнине које би се могле појављивати на површини подлога;

Стезање н равнање редова; :

Свабдевање тротоарских саставака било песком било еластичним одбојцима које даје општинска управа; попуњавање цемеитом свију саставака изузев само тротоарске саставке кад су снабеевени песком ;

Исправљање нагнутих коцаса,

Укланање на крају сваког дана наноса и од“ сечака од коцака који происходе од рада, _

Разастирање на повртини тосеја једнога слоја обичнога песка.

Попуњавање саставака мора се вршити у два маха. Житки малтер мора се гртати помоћу метала или гладилица од каучука а у случају потребе уметаће се у саставке помоћу нарочитих справа.

Цене унесене у списак за извршење дрвене калдрме обухватају сем ручног рада који је горе изложен, још и испоруку песка и потребног малтера за израду калдрме као и свију узгредица које за собом повлачи извршене бетонске подлоге, каг: уклањање и пренос колицима свега материала, и“ зрада путева или мостова од талпи, заграђивање осветљивање и допуно чување градилишта итд,