Srpski tehnički list

»

— 266 —

награду по особеном правилнику, који ће прописати Министар Грађевина и Саобраћаја.

Члан 26.

Геометри и Грађевински надзорници су помоћно техничко особље, и дужност им је, да инжењерима и архитектима помажу при извршењу свих техничких послова.

Члан 27. Самоуправни окружни, срески и општински. инжењери— архишекши.

За самоуправне окружне и среске инжињереархитекте, могу се поставити према чл. 96. закона о уређењу округа и срезова само она лица, која имају квалификације државних инжењера-архитекта.

— Ово исто вреди и за општинске инжиње: ре — архитекте.

Време проведено у служби округа, среза или општине рачунаће се у године указне државне службе, ако инжењер — архитекта пређе у државну службу.

Члан 28.

Дужности су самоуправних ИЛИ архитектаове: 1) Да раде грађевинско техничке послове у округу, срезу или општини према наредби окружног односно среског одбора или општинског суда и Грађевинске Инспекције.

2) Да сваке године најдаље до 31. децембра подносе Грађевинској Инспекцији извештај о свима извршеним техничким радовима у тој години и њиховом коштању.

3) Да у случају потребе привремено заступају државне инжињере — архитекте и то беплатно у месту становања, а ван овога са додацима, које имају и државни инжењери архитекти. Ова заступања одобрава Министар Грађевина и 'Саобраћаја.

4) Да раде и све остале послове по својој струци у колико исти не долазе у послени круг државних власти.

5) Они не могу предузимати израду грађевина и пројеката за грађевине ни непосредно ни посредно.

Цивилни инжењери — архишекши.

Чл. 99. >

Цивилни инжењери и архитекти могу бити они, који су свршили технички факултет В. Школе или Универзитета у Србији или истога ранга техничку школу на страни иимају о томе диплому сведоџбу. Инжењери — архитекти у пензији или оставци, могу бити цивилни инжењери –- архитекти, ако се зато само пријаве и положе прописну таксу Мини-

стру Грађевина и Саобраћаја. Пензионовани инжењери — архитекте и кад постану цивилни инжењери — архитекте имају право на пензију.

Цивилни инжењери — архитекти не могу отпочети јавну праксу пре но што добију за то одобрење Министра Грађевина и Саобраћаја.

Ко отпочне јавну праксу и ради техничке послове без одобрења Министра Грађевина и Саобраћаја, казниће се у корист државне касе новчано до 500 динара, а у поновљеном случају до 1000 дин. а његов рад неће власти примати.

Министар Грађгвина и Саобраћаја по саслушању Грађевинског Савета може забранити праксу

сваком цивилном инжењеру — архитекти, за кога се докаже да је у раду несавесан. Они су дужни пре почетка праксе, у прису-

ству државне власти, положити следећу заклетву: Ја Н. Н. заклињем се свемогућим Богом: да ћу владајућем краљу веран бити, да ћу се земаљскога устава савесно придржавати, да ћу се земаљским законима и законским одредбама покоравати, и да ћу дужностима, које су са мојом струком у вези, тачно и савесно испуњавати.

Тако ми Бог помогао.

Министар Грађевина и Саобраћаја одредиће у сваком поједином случају надлештво, при ком ће сваки поједини заклетву положити.

Чл. 30.

Цивилни инжењери и архитекти имају право

1) Да израђују пројекте и предузимају у изра ду приватне и јавне грађевине.

9) Да снимају и премеравају земљишта, да израђују планове и пројекте за подизање грађевина на води по закону о водама и њиховој употреби, пројекте за регулацију и нивелацију градова и насеља.

8) Да пуноважно као и државни и самоуправни инжењери — архитекти, дају пред земаљским властима своје стручно мишљење.

4) Цивилни инжењери — архитекти наплаћују своје награде од приватних лица по погодби, а у случају спора вредиће правилник о наградама, који ће прописати Министар Грађевина и Саобраћаја на предлог Удружења Српских Инжењера и Архитекта. Час но/|

Грађевинари — предузимачи за непосредно предузимање јавних грађевина могу бити:

1) Инжењери — архитекти који су билиу јав ној служби или приватној пракси као такви.

2) Цивилни инжењери и архитекти; и

3) Она лица коју су испунила прописе закона о радњама чл. 13. и 16.

Пракса за грађевинаре —- предузимаче рачуна