Srpski tehnički list

— 265 —

10) Да одређују преглед, колаудовање и пријем свих саграђених или оправљених окружних, среских или општинских грађевина, кад вредност посла не прелази 20:000 дип.

11) Да дају Министру Грађевина и Саобраћаја мишљење о. главним правцима и детељним трасама јавних путова, као и о њихови изменама.

12.) Да расматрају молбе и жалбе приватних лица, појединих села и општинама противу праваца обележених траса путова, експропријације и т. д. и о томе подносе извештај Министру Грађевина и Саобраћаја.

18.) Да прикупљају потребне податке о стварном коштању грађевинскога материјала у својој области и сређене ценовнике шаљу Грађевинској Управи најдаље до 1. децембра сваке године.

14.) Да о нађеним кваровима на јавним путовима и мостовима извештавају непосредно окружни, односно срески одбор и позива га, да изврши оправке у колико по закону падају на терет округа или среза. У журним случајевима оставиђе рок

за извршење а ако одбори то не изврше, онда из- |

вршује сама Грађевинска Инспекција на рачун округа или среза и о томе извештава Министра Грађевина и Саобраћаја.

15.) Да контролишу извршење регулација и

нивелација градова у својој области а према одо- |

бреним пројектима.

16.) Да организује прикупљање метеоролошких |

и хидрографских података о води; да податке добивене из секција и од самоуправних грађевинских власти сређује и доставља Грађевинској Управи.

17) Да контролишу подизање грађевина на води, да контролишу постојеће грађевине и воде их у евиденцији по закону о водама.

18) Да прикупљају податке о саобраћају по јавним путовима.

19) Да воде надзор о правилном извршењу свих грађевинских закона и прописа.

Члан 22,

Под Грађевинске Инспекције подпадају Грађевинске Секције распоређене тако, да у сваком округу мора бити најмање по једна Секција,

Секције врше у својој области све послове под број 2, 3, 5, 6, 8 и 18 до 19 члана 921. овога закона.

Лични састав Секција је:

1 инжењер,

1 Привремени инжењер или привремени архитекта и потребан број административног и помоћног особља.

Престоница Београд има своју засебну Грађевинску Секцију, под непосредном управом Министра Грађевина и Саобраћаја, са архитектом на челу.

У линноа.

Број Грађевинских Секција и њихова седишта и области одређује се Краљевим указом на предлог Министра Грађевина и Саобраћаја и по саслушању Министарског Савета.

Грађевинске Секције стоје под непосредном управом и надзором Грађевинских Инспекција.

Члан 24.

Дужности и права инспекшора,. инжсењера, архитекта и грађевинских надзорника, Грађевинских Инспекција и Секција.

Инспектор Грађевинске Инспекције стара се за тачно извршење законских прописа и наредба Грађевинске Управе, управља свим радом, распоређује посао, потписује акта и одговара за целокупни рад. Инспектор може дати до пет дана осуства —— у земљи — особљу Грађевинске Инспекције.

За неуредно вршење дужности има права да казни своје подручно особље укором и новчаном казном до пет дана плате, исто тако и самоуправне и општинске, а цивилне инжињера и архитекте и овлашћене грађевинаре — предузимаче, новчаном казном од 30 до 100 динара, у колико ове казне нису прописане законом о радњама.

За теже повреде дужности оптужује и предлаже за казну а казну изриче Министар Грађевина и Саобраћаја по предлогу инспектора.

Жалбе противу изречених казни подносе се у року од 15 дана преко Грађевинске Инспекције Министру Грађевина и Саобраћаја, чије је решење извршно.

Исто тако секциони инжењер зма права казнити подручне му надзорнике и ниже особље секције платом до пет дана. Жалба противу изречене казне подноси се преко Секционог инжењера Инспекцији, чије је решење извршно.

Члан 25.

Дужности и права пмжењера архишекша Грађевинских Испекција и секција, јесу:

1.) Да извршују све грађевинско техничке послове побројане у члану 21. заџкоје добијају наредбу од Грађевинских Инспекција на основи овога и осталих грађевинских закона.

2.) Да по наредби инспектора заступају у дужности окружне самоуправне инжењере у случају болести или одсуства, без права накнаде сем путних и подвозних трошкова, а у томе случају плаћа путне и подвогне трошкове округ по закону о путним и селидбеним трошковима, и особене награде по правилима која прописује Министар Грађевина и Саобраћаја.

3.) Да обележавају регулационе и нивелационе линије у градовима, ако дотичне општине немају своје инжењере. У том случају имају право на