Srpski tehnički list

— 268 —

, ~ 15 , | 5400 » » 18 " ' 6000 » , 21 , 5 6600

4.) Привременим инжињерима и архитектима годишња је плата 2400. у

5.) Грађевинским надзорницима одновна је плата 1500 дин. годишње, а после сваке треће го. дине повећава им се са 300 дин. годишње до 3600 дин. годишње.

6.) Техничко особље не може радити никакве

приватне послове без нарочитог одобрења“ „Мини

стра Грађевина и Саобраћаја, а од овога с само учешће на јавним утакмицама. “

узима 6.) Услови.

Члан 38.

1) Грађевински надзорници примају сеу службу само јавним стечајем, а може постати оно лице, које је свршило грађевинско занатлијску школу или · стручну средњу техничку школу и има две године праксе на техничким радовима, а поред тога положи испит пред комисијом инжењера — архитекта.

Студенти техничких школа могу се поставити за грађевинске надзорнике и без испита.“

2) За привременог инжињера — архитекту може бити постављен кандидат, који је положио испит зрелости у средњој школи и има диплому о свршеном техничком факултету Универзитета у Србији или истога ранга техничке школе на страни.

3) Инжињер — архитекта може постати онај привремени инжињер — архитекта, који је положио

државни испит и има три године техничке праксе. |

Дипломираном инжињеру или архитекти време накнадно проведено на страни ради специјалне студије у школи или пракси, рачунаће се као време проведено у пракси у земљи, ако о томе извести Министра Грађевина и Саобраћаја и поднесе доказе о томе.

4.) Инспектор П класе или началник [| класе одељења Грађевинске Управе може постати онај инжењер — архитекта, који је провео у државној служби или јавној пракси најмање 15 година и има квалификације, које се траже за државног инжењера — архитекта. Они се унапређују Краљевим указом на предлог Министра Грађевина и Саобраћаја, али не могу бити унапређени ако у једној класи нису служили најмање три године.

5.) Одредбе о платама и квалификацијама вреде за инжињере и архитекте у свима осталим државним надлештвима [чл. 41.

6.) Све техничко особље у државној служби поставља се и премешта Краљевим указом.

Члан 839.

Техничко указно особље кад наврши 30 година указне службе има права на пензију колико

му је износила последња плата; по томе са навршеном десетом годином указне службе добија 40%/, а са сваком даљом годином још по 3%/, од плате коју има.

Члан 40.

У државну службу могу се примити као технички чиновници и они техничари, који су били професори предмета грађевинске струке или су били у самоуправној или општинској служби или јавној

|- грађевинској пракси као инжењери — архитекти, а

имају квалификације које се тражи за државне инжењере — архитекте. Али овима се не може дати | већи; положај него што би га посгигли да су цело и. провели у служби Министарства Грађевина и · Саобраћаја, и не могу добити положаје шефова ако не проведу три године у надлештву у коме се постављају. Према потреби може Министар Грађевина и Саобраћаја примити у државну службу за привремесне техничке чиновнике и стране држављане под обичним услов:ма за странце. Озахви примљени чиновници морају имати квалификације инжгњера архитекта. Ако технички чиновници, који су сграни држављани, доцније пређу у српско грађанство, онда ће им се у године указне службе и за периодске повишице, рачунати и оно време што су служили под уговором, ако су за то време имали квалификације које закон тражи и служили у свему по одредбама и за плату коју је закон прописивао.

Члан. 41.

Прописи овога закона вреде и за све технич-

ко особље свију државних надлештава.

Члан 42.

Министар Грађевина и Саобраћаја може примити у државну службу, као неуказне службенике цртале и дневничаре са платом до 3000 динара годишње.

Члан 438.

Министар Грађевина и Саобраћаја на основи одобрења државнога буџета одређује сваке године:

1) Додатак техничким чиновницима Грађевинских Инспекција и Секција на име накнаде подвозних трошкова, поред дневнице коју добијају по закону о трошковима управних власти.

9) Особену награду техничком особљу Министарства Грађевина и Саобраћаја, Инспекција и Секција, кад врше техничке послове на терену при каквој грађевини или за другу какву корисну службу, и то:

а) за радове који трају мање од три месеца, ове награде износе;