Srpski tehnički list

— 269 —

Привременим инжењерима и архитектима по 6.— дин. дневно ;

Инжењерима и архитектима по 8 д. дневно;

Инспекторима и начелницима по 10 динара дневно.

6) за радове који трају дуже од три месеца добијаће техничко особље у име дневнице и награ де за технички рад, и то:

привремени инжењери и архитекти по 300 д. месечно.

инжењери и архитекти по 360 дин. месечно.

инспектори и начелници по 420 дин. месечно.

3) Додатак техничком и административном особљу за стан с обзиром на плату и скупоћу станова у месту,

а Чл. 44. МЊ.

За све техичко особље које је изложено опасностима при раду за време службе, обавезно је осигурање од несрећних случајева. Министар Грађевина и Саобраћаја прописаће правила а време-

ном установити и фонд за осигурање и одредити и улоге.

Чл. 45.

Годишње плате административном особљу јесу:

1.) Правном референту. ЈУ класе 4000 дин. Ш „ 4800, а БАОО са. 1 ,„ 6600,

2). Благајнику:

Ш класе 4000 диа. %“

|| По 1 "

4500, 5000,

3.) Секрешарима и књивођама : М класе 2500 дин.

М ,„ 2800, Ш_„ 3200, П ,„ 3600, [| „ 4000,

4.) Административним чиновницима плата је 1500 дин. годишње а после сваке треће године пловећава се са 300 дин. тако да најдаље после 21 године службе имају 3600- дин. годишње плате.

5.) Приправницима и осталим највећа је плата 1500 дин, годишње.

званичницима

г.) Услови.

Члан 46, 1, Правни референт може постати онај, који је свршио правни факултет В. Школе или Уннверзитета а има најмање 12 година указне службе у

Министарству Правде, Унутрашњих Дела или Грађевина и Саобраћаја. У вишу класу не може бити унапређен ако у претходној није служио најмање четири године.

2) Секретар може бити онај, који је свршио правни факултет или технички факултет В. Школе или Универзитета и провео у државној служби најмање шест година. Секретар у овој класи мора служити најмање три године, да може бити унапређен у вишу класу.

3) „Благајник може бити онај, који је свршио Трговачку Академију и провео у рачунској државној служби. најмање 10 година. Благајник мора служити У свакој класи најмање четири године, па да може бити унапређен у вишу класу.

4) Књиговођа може бити онај који је свршао Трговачку академију и провео у државној служби најмање 6. година. Књиговођа мора у свакој класи служити најмање три године па да може бити унапређен у вишу класу.

5) Административни чиновник може бити онај који је свршио шест разреда средње школе и има четири године приправничке службе.

6) Све административно особље бира се конкурсом, а поставља се и унапређује Краљевим укаЗом на предлог Министра Грађевина и Саобраћаја.

Чл. 47,

Административно особље кад наврши 35 год. указне службе има права на пензију, колико му је износила последња годишња плата.

Чл. 48.

Ниједан указни чиновник Министарства Грађевина и Саобраћаја не може бити отпуштен из државне службе без пресуде дисциплинарнога суда или осталих судова; не може бити пензионован пре 60. године живота, сем начелника, инспектора и правног референта.

Чл. 49.

Министар Грађевина и Саобраћаја може дати државним инжењерима и архитектима до три године осуства без плате, кад се ови приме извођења или експлоатације грађевинарских радова и предузећа намењених јавној употреби и великој индустрији. Овакво осуство могу добити само они, који су провели најмање пет година као инжењери-архитекти у активној државној служби.

а Члан 50.

Сваки умни производ инжењера или архитекта било у речи или скици, његова је властита својина, којим се несме нико користити без одобрења сопственика (члан 16 устава),