Srpski tehnički list

| |

— 264 —

неуредни у вршењу своје дужности, може Министар Грађевина и Саобраћаја разрешити од дужности, на начин како су и постављени.

Грађевинском Савету ставиће се на расположењу за рад: потребна акта, пројекти, књижница и потребан број тихничког и административног особља Грађевинске Управе.

Грађевински Савет према потреби а по одобрењу Министровом, може поверити проучавање појединих предмета и другим признатим стручњацима ван Савега, од којих прима само писмене реферате.

Члан 16.

Пословни ред Грађевинског Савета и награде члановима и секретару Савета прописује Министар

Грађевина и Саобраћаја правилником почетком сваке

године.

Грађевинске Инспекције,

Чл. 17.

За вршење задатака Министарства Грађевина и Саобраћаја, како по државним потребама, тако и по потребама појединих епархијских и школских области, округа и среза, за које је оно позвано по чл. 3. овога закона, постоје Грађевинске Инспскције, као засебна виша државна грађевинска надлештва. Цела територија Краљевине Србије подељена је на шест Грађевинских Инспекција, и то:

а) |-ва Моравска Грађевинска Инспекција, коју састављају окрузи: нишки, врањски, топлички и пиротски са седиштем инспекције у Нишу.

6) Шга Тимочка Грађевинска Инспекција, коју састављају окрузи: тимочки и крајински са седиштем инспекције у Зајечару. а

в) Ш-ћа Подринска грађевинска инспекција, коју састављају окрузи: подрински и ваљевски са седиштем инспекције у Ваљеву.

г) ТУ -та Подунавска Грађевинска Инспекција, коју састављују окрузи; београдски, смедеревски и пожаревачки са седиштем инспекције у Смедереву.

д) М-та Шумадијска Грађевинска Инспекција, коју састављају окрузи: крагујевачки моравски и крушевачки са седиштем инспекције у Ћуприји, и

5] М!-та Рудничка грађевинска инспекција, коју састављају окрузи: чачански, руднички и ужички са седиштем инспекције у Чачку.

Лични је састав Граћевинских Инспекција.

1 Грађевиски инспектор и најмање 2 инжењера и 1 архитекта са потребним бројем привремених инжењера—архитекта, административних чиновника и помоћног особља.

Чл. 18.

Грађевинске инспекције стоје под непосредном

управом и надзором Министарства Грађевина и Саобраћаја од кога примају наредбе за извршење.

Чл. 19.

Грађевинске Инспскције стоје у непосредној преписци са свима властима и надлештвима у земљи.

Чл. 20.

Грађевинспе Инспекције морају 'имати своју књижнмцу, геодетски кабинет, уређене збирке пројеката и докумената пројектованих и извршених радова, утврђених типова, прописа, правилника, карата, статистичких података, грађевинског материјала, угледа, каталога, цртежа и тд.

Чл.'21.

Дужности и права Грађевинских Инспекцаја.

Дужности и пртва Грађевинских Интпекција ове су:

1) Да у својој области раде све грађевинскотехничке послове које им нареди Министар Грађевина и Саобраћаја на основу постојећих закона према нарочитим правилницима, које ће прописати Грађевинска Управа.

2) Да израђују пројектг и извршују грађевин> и оправке свих државних грађевинских обје:ата у својој области,

8) Да контролишу рад самоуправних окружних, среских, општинских и приватних инжењере и архитекта, и грађевинара—предузимача, о чему подносе извештаје Грађевинској Управи а по потреби и окружном или среском одбору, односно општинском суду.

4) Да за државне грађевине наређују исплг те до 20000 динара по отворенам кредитима и овереним признаницама а на основи обрачуна калзор: нога инжињера.

5.) Да по грађевинској струци 'дају потребна обавештења свима државним и самоуправним властима

6) Да се старају да се област и грађевински објекти обиђу и прегледају бар двапуга годишње. о чему подносе извештаје Грађевинској Упртви.

7) Да по закону о подизању јавних грађевина одобравају пројекте и предрачуне за грађење и оправку јавних грађевина до суме од 10.000 дин.

8. Да одређују и држе лицитације за грађење и оправку државних грађевина, и да су једним својим чланом заступљени при држању лицитација за грађење или оправку окружних, среских или општииских грађевина, кад вредност посла прелази 5000 динара.

9) Да прегледају, колаудују и примају извршење грађевине и оправке државних грађевинм до вредности од 10.000 динара.