Srpski tehnički list

% = 336 ===

„ти драгоцене податке које тражи, јер има уверење, да су многи аматери из своје сопствене иницијативе већ прикупили много што шта, што би се могло употребити и да ће ова молба подстаћи многе који су о томе већ мислили и чекали само да се за то појави потреба.

Поздрављајући све другове и пријатеље одбор је у свако доба спреман и вољан да трудбеницима шаље и потребна обавештења а и да прима предлоге.

Одбор

Нови аустријски прописи за грађевине од ојачаног бетона.

(Продужење)

Моћ приањања (НаНзрапипсеп) не рачунају се као досад према трансверзалној сили већ према сили која гатеже и сили која притискује арматуру а према обухваћеној дужини гвожђарије. При томе се зе "равоугаоне куке рачуна чутворогуба а за кружне дванаестогуба висина гвожђа као додатак. На тај се начин добија нека просечна моћ приањања, која ће знатно одступати од истинске. Није јасно сатто је уведен овај начин рачу. нања наместо старог по трансверзалној сили. Код опита неколиких испитивача рачунато је по овој новој методи 'али се дужина приањања мерила од прскотине. Под таквим приликама добивени су резултати као и рачуном по трансферзалној сили. Да ли међутим ова сагласност постоји под свима приликама, то би требало још доказати. Чак и кад би ова сагласност и постојала била би нова метода „„ачунања излишна, јер јој је једина добра страна та, што се уводи у рачун и дејство кука (узенгија). Али се човек не може сложити с начином на који бива то узимање у рачун. Јер куке ступају у дејство тек пошто се савлада моћ приањања или тек пошто је услед померања знатно ослабљена. Зато није умесно додавање ових малих дужина за приањање. Сем тога нису узете у обзир ни косе куке. Као најмања „мера за слој бетона изнад површине уздужне арматуре одређена је била досад на 1 см. Сад ово вреди само за плоче. Код других конструктивних делова мора бити бар 2 см. Размак између појединих гвожђа мора бити 2 см; а кад су гвожђа дебља онда колико дебљина њихова,

Допуштена напрезања у случају савијања нешто су повећана 4 то при мешавинама :

притис. затез. 470 портланд цемента на 1т" – 42 25 350 ђ 8 „о 37 24 280 1 а ај 32 22

Остала допуштена напрезања остала су истоветна, каква су пре била, само је снижено допуштено напрезање на смицање и на пријањање и то на 0,5 кгр. на см“. код бетона са 350 кгр. портланд цемента. Сво је сасвим оправдано. Мање је срећно испало за руком повећање допуштеног напрезања за љуто ковно гвожђе (Еиззећеп) од 950 кгр. на 1000 по квадр. сантиметру. Пошто повећање није богзна како велико још се може и мирно примити и ако је тиме смањена сигурност.

— Продужиће се —

ПРОЈЕКАТ

За грађевински закон за град Београд.

|, Регулација.

Члан 22.

1.) Једино је општина власна да отвара и уређује нове улице, по усвојеном и надлежно одобреном плану регулације и нивелације.

Под отварањем и уређењем улица подразумева се:

регулисање,

нивелисање,

рационално парцелисање и подела плацева,

израда тротоара и коловоза,

каналисање и асанирање,

снабдевање водом и осветљењљем.

· И тек у тако уређеним улицама могу се зграде подезати, ло одредбама овога закона.

9) Ако нема изгледа да ће се просецању и уређењу нове улице приступити, у току идуће три године, услед финансијских тешкоћа по општину, грађ. одбор, по нарочитом споразуму са општинском управом, може дозволити подизање само приземних зграда и на добрима преко којих ће ићи нова улица.

3.) Ако општина жели да измени регулациони план, и тиме захвати неко добро, преко којега до тада није била пројектована улица, општина је дужна да приступи одмах, или најдаље за 1 годину дана, процени и откупу тога добра, иначе по истеку тога рока, власнику је дозвољено да на свом добру зида и подиже зграде.

Члан 28.

Сопственици, који желе отворити нову улицу преко својих имања, могу то учинити само по пристанку грађевинског и општинског одбора и по о-