Srpski tehnički list

— 340 —

ма, у којима се налазе зграде махом за обитавање људи, што грађ. одбор по своме слободном нахођењу цени. Улице у којима се могу такве зграде подизати и такве радње обављати, као и улице у којима се могу имати радње по тач. Фа. чл 4, одређује одбор општински.

Но ако, услед развића и насељености краја, у коме се побројане грађевине и радње налазе, настане потреба за њихово измештање, и ако то околни суседи писмено захтевају од суда општинског — грађ. одбор има да проучи ствар на самом месту и донесе своју одлуку о измештању.

Члан 47.

Зграде од бондрука — дрвених греда и цигаља — намењених за становање, као и зграде од другог материјала, у којима се неће становати, п ако нема опасности по суседе —- дозвољено је подизати само у дворишту.

Кров, на таквим зградама, мора бити покривен несагорљивим материјалом.

Члан 48.

Зграде, подигнуте са лица улице морају се одржавати у добром стању. Грађ. Одбор властан је да, решењем својим, нареди власнику извршење оправака на згради са лица улице, ако нађе да је она запуштена или ружи изглед.

Члан 49.

Ограде са лица улице морају бити укусно израђене, применом цигље, природног или вештачког камена и гвожђа. У споредним улицама, могу се полизати ограде, по дозволи грађ. одбора, и од укусно израђене и обојене дрвене грађе.

Члан 50.

Унутрашња висина простора за обитавање мора бити: у приземљу и у сутерену најмање 3.00 м. а у спратовима, најмање 2,75 метара. У радионицама, трговачким и занатлијским радњама за већи скуп људи, и у јавним локалима најмање 4,00 м. Сви ови простори морају бити довољно осветљени. Сутерени се могу подизати на земљишту у нагибу.

Патос сутерена мора бити у равни терена с доње стране.

Члан 51.

Грејање и проветравање (вентилација) кафана, хотела и свих јавних локала, у којима се људи скупљају — мора бити обезбеђено и солидно и-

зведено. Где тога нема, има се овај захтев задово-

љити, најдаље за 1 годину дана, од дана кад овај закон стане на снагу, преправкама, како их грађевински одбор буде одредио и одобрио,

Сопственику, који не учинч по овом, остави-

ће суд општински, решењем својим, највише још 6 месеци рока за извршење,

Члан 52.

У ново озидану зграду несме се нико усели. ти пре него што грађ. одбор исту не прегледа и не нађе, да у свему одговара одобреном плану и издатој дозволи, да је довољно сува и да одговара прописима хигијенским. Тако исто, и ма који грађевински рад, не сме се употребити пре но што га грађевински одбор не прегледа на исти начин. Власник нове зграде, или ново изршеног грађевинског рада, дужан је тражити овај преглед писмено, и грађ. одбор мора исти извршити најдаље у року за 15 дана, и издати власнику решење о нађеном стању. За тражење овога прегледа власник не плаћа никакве накнаде.

М Одредбе о кхигијени станова.

Члан 58.

Све зграде, у грађевинским границама града Београда, подлеже периодичном прегледу у погледу хигијенских услова за становање.

У року од 10 година дужан је Грађ. одбор да изврши редован преглед станова у свима зградама, средством комисије, коју он бира. У ову комисију мора ући архитекта, лекари један чиновник општинске статистикс. Сваке године подлеже редовном прегледу 1/10 станова у свима зградама, које постоје. Станови у зградама, које се буду подигле по одредбама овога закона, подлеже првом редовном прегледу 10 година после извршеног прегледа по чл. 52 овог закона.

Општина је дужна, у нарочито за то установљеном одељењу: да води списак свих зграда истанова, који постоје, уносећи код сваког стана слу чајеве инфекциозног поболевања и смртне случајеве. Сем редовног прегледа. грађ. одбор има права наредити да се изврши и ванредан преглед на писмен захтев, било грађана било полициске власти, и пре редовног прегледа.

Члан 54.

Нађе ли се прегледом, да стан не задовољава хигијенске услове — забраниће се даље становање у њему.

Забрану ову саопштава суд општински својим решењем сопственику и па дотичном стану истиче објаву, да је ту становање забрањено.

Забрана ова престаје:

Кад сопственик изврши све мере, које комисија нађе да су нужне за довођење стана у исправно стање (дезинфекција, асенирање, осигурање од влаге и т. д.); кад сопственик преправкама зграде, које грађевински одбор одобрио буде, задовољи хигијенске услове за становање, или, кад сопственик