Srpski tehnički list

— 3ђ

важније подесити профил тако, да испод пропуста може проћи велика количина сурвина и лома, него што је важно прилагодити профил самој великој, па и највећој, води. Зато у тим случајевима треба дно пропуста глатко калдрмисати а каскаде, које би можда много боље прилагодиле терену, сасвим изоставити, јер се на праговима њиховим депоују сурвине и загуше пропуст, а и лед се лакше нагомила. У таквим приликама може већа висина пропуста корисно заменути мањак на ширини. — Али и у планинским пределима може понекад бити потребна несразмерно велика ширина пропуста. Ово је случај на местима где се суљају лавине, па их нисмо у стању сигурно превести преко друма или пута на други који начин.

Сасвим су друкчији односи у брдовитом и равном пределу: где водени токови имају мале падове; кад је корито реке или потока изражено; кад има јасних обележених обала; кад се има да премести пловна река и т.д.

У случају да су падови водених токова мали, може и сразмерно незнатан успор, који би наступио услед недовољне ширине моста, учинити велике штете узводној околини, јер се простире на велику даљину. Ако смо добро извештени, чак се у Обреновцу осећа успор кад Сава нарасте за циглих 30 см, код Београда услед успора од Дунава. Зато под таквим приликама треба ширину профила тако одмерити, да и највећа количина воде, која у секунду протиче, може сигурно отећи, а ла се ниво највеће воде не издигне преко извесне, одређене мере. Да би се то могло постићи, треба прикупити многе податке потребне за одредбу нормалног профила реке; треба срачунати висину успора пред местом и испитати даљину успорене воде у горњем току, те да се оцени двоје: да ли успор неће захватити тако далеко, да буде штетан по објекте узводно дуж реке и околна имања и да ли успор неће бити опасан по сигурност фундамената мосто_вих или по правилност корита у доњем току реке. Зарад овога опет морамо срачунати и брзину отицања воде кроз профил под мостом, јер од ње за виси величина живе силе, којом вода раскопава речно корито.

Код мостова преко великих река, које имају врло широке долине, махом се вода пропушта кроз неколико главних и неколико инундационих отвора. Главни отвори служе за пролаз обичне средње воде а инундациони отвори заједно с главнима за отицање велике воде. Ту је неминовно потребно одредити нормални профил реке, чије срачунавање захтева тачна мерења неколиких профила; податке о водостањима кроз низ година; податке о падовима велике воде; често и непосредно мерење брзина на разним местима и у разним дубинама попречних профила, како би се што сигурније

срачунала просечна брзина а помоћу ове и количина воде за разна водостања.

Код пловних река бродарство је махом већ прикупило доста поуздане податке о потребним профилимо за малу, средњу и велику, водуаи прописало је потребну најмању висину за пролаз бродова, као и за пролаз леда кад се у пролеће крене. Често ти услови налажу да се граде“покретни мостови.

Величина попречног профила испод моста може се одредити и према већ постојећим мостовима у сливу дотичне реке. ИМ ми ћемо о томе на свом месту дати потребна обавештења. Али да бисмо се могли рационално послужити профилом испод постојећих мостова, морамо се најпре уверити: да ли су дотични отвори довољни за пропуштање највеће воде; да ли случајно не изазивају успор.

Али кад немамо никаквих поузданих података: нио количини воде, ни о висини највећег водостања, онда се морамо латити обрнутог рачуна, нарочито кад обале воденог тока нису јасно обележене и кад вода плави велике просторије ван жљеба долине. Тада ћемо измерити неколико попречних профила долине, које ћемо изабрати на оним местима, која су колико толико правилна и у правој линији ; измерићемо уздужни пад долине и, по казивању мештана, одредићемо на што већој дужини уздужни пад велике воде, како би смо имали што поузданају контролу тих исказа, и елиминисаћемо оне податке, који су невероватни и погрешни. На основи тако прибраних података а према средњој — просечној брзини, коју ћемо срачунати по обрасцима из хидраулике и коефицијентима изабраним према каквоћи земљишта, одредићемо потребан профил за отицање. При том је рационално да се рачун изврши двоструко: за главни отвор и за профил инундације посебице, јер је за ова два профила различна хидрауличка дубина.

Кад су реке мале, непловне, год којих је мала количина воде што протиче у секунду, или је корито чак од времена на време суво, или кад је место корита само нека удољина, где није изражено корито, дакле нарочито у планинском и брдовитом пределу, мораћемо количину воде рачунати према сливу ако иначе других података немамо. Па;према добивеној количини воде срачунаћемо и одредити и профил за протицање.

Кретање воде у природним коритима и просечна брзина.

При кретању воде опажа се да сви молекили немају истоветну брзину, они се крећу један мимо други, Свакојако да између молекила воде међусобом и молекила воде и ваздуха као и молекила воде и дна и бокова корита мора бити извесних