Srpski tehnički list

— 199 —

чена права на употребу воде, сем права на

употребу воде за пиће и домаћу потребу, ако

се снабдевање водом за пиће не може ни

на који други начин постићи, или би то

било скопчано са прекомерним трошковима. Члан 28.

При давању одобрења за употребу воде власт ће пазити на то, да ли ова употреба, неће сметати употреби воде зајпиће и у пољопривреди. Према, овоме, првенствено ће се давати одобрења онима, који су са пројектованим радовима спојили и радове за употребу воде ва пиће и за пољопривредне циљеве: а за тим онима, који су своја постројења и радове тако пројектовали, да се доцније неће ометати употреба воде за пиће и за пољопривредне циљеве.

Ш. ОДЕЉАК 0 радовима на води. Члан 29. Радови на води двојаки су и то: А. Радови за одбрану од воде; и Б. Радови за особену употребу воде.

У радове за одбрану од воде спадају:

|. радови у изворном делу, као што ву: грађење преграда у ровинама, и урвинама; одвраћање воде од ових урвина и т. д.:

2. радови на чишћењу и одржавању корита и обала;

8. радови за одбрану од поплава, као што су: подизање насипа; прокопавање окука; грађење споредних канала и у опште сви радови, са којима се буде бранило од воде; :

4. исушивање ритова и мочари, — дренажа мочарног земљишта;

о. регулисање река; и

6. одвођење нечисте и сувишне воде из насељених места (асенирање).

У радове за особену, употребу воде спадају 1. радови за снабдевање водом за пиће и домаћу потребу;

2. радови за употребу воде у пољопривреди; 8. употреба воде за добијање снаге:

4. подешавање река за пловидбу и грађење пристаништа и пловних канала; и

5. гајење риба.

Члан 80.

Све радове општег интереса, у претходном члану, могу, се вршити само по одобреним

пројектима и предрачунима од стране надлежне власти (чл. 170, 171).

Министар Народне Привреде прописаће нарочите правилнике о изради пројеката и предрачуна, за ове радове.

Члан 831.

Сви радови за одбрану, од воде, за снабдевање водом за пиће и домаће потребе, за употребу воде у пољопривреди за подешавање река за пловидбу и за грађење пристаништа и пловних канала предузимају се

ги врше увек у ошштем интересу, а остали

радови по овом закону сматраће се да су од општег интереса само онда, кад их Министар Народне Привреде решењем евојим за такве огласи.

Кад се ови радови врше у општем интересу, онда се по потреби могу експроприсати грађевине и земље, као и задобивена, права на употребу воде.

За екеспропријаицју и накнаду штета у опште важи при овим радовима прописи закона. о експропријацији за грађење жељезница. Но ову екепропријацију вршиће Министар Народне Привреде са својим особљем и заступницима, на место Министра, Грађевина.

Члан 32.

Све радове од општег интереса у колико то код појединих радова није друкчије наређено, дужни су извршити и одржавати о свом трошку, а по мери користи од тих радова, приватна лица. (појединци, или удружења, чл. 141), општине, срезови, окрузи и држава. '

Извршење појединих радова од општег интереса, као и одржавање таквих већ извршених радова, може наредити Министар Народне Привреде, ако то заинтересовани не би сами хтели учинити.

А ако заинтересовани не би хтели те радове извршити ни у остављеном им року, Министар Народне Привреде може, придржавајући се прописа који важе за подизање јавних грађевина, наредити да их држава, изврши на трошак заинтересованих.

Члан 83.

Кад Министар Народне Привреде изврши радове од ошнитег интереса у смислу последње алинеје претходног члана, онда ће он позвати заинтересоване, да се у остављеном им року удруже ради одржавања.

А ако се они у датом им року не удру-