Srpski tehnički list

— 200 —

же, или се од њих не добије одговор, онда ће Министар Народне Привреде сам поставити чиновнике ради одржавања, па ће целокупне издатке око тог одржавања наплаћивати од заинтересованих.

Члан 34.

Сви трошкови за извршење и одржавање ових радова, без обзира на то ко их је иввршио, наплаћиваће се по утврђеном распореду без икаквог судског решења. Наплату ће вршити пореска, оделења уз напла-

ту пореза, и то одмах после пореза, а по за-

кону о непосредном порезу.

Члан 85.

Министар Народне Привреде може, било по двом нахођењу, било по молби појединих заинтересованих, наређивати израду пројеката, за. извршење појединих радова по овом закону, а из средстава, која су му стављена на расположење.

Трошкови за израду ових пројеката сносе заинтересовани, но они се могу, на предлог Министра. Народне Привреде, а по саслушању Министарског и одобрењу Државног Савета, Краљевим указом ослободити делимично или сасвим ових трошкова по извршењу пројектованих радова.

Исто тако и на исти начин Министар Народне Привреде може, према потреби и кад то ошшти интерес захтева, давати заинтересованима помоћ, за извршење ових радова, било од једном било у виду сталне годишње помоћи, а према датој му буџетској могућности. Г

Члан 36.

Исто тако окрузи, срезови и општине могу из својих буџетских средстава израђивати пројекте и давати помоћи за извршење радова по овом закону, који се врши у оп-

штем интересу.

Члан 37.

У случајевима, кад прети велика опаеност од воде насељеним местима, становништву, железничким путевима, скупоценим објектима, или јавном интересу у опште, мевна. полицијска. власт има права у инундационом терену спречити вршење свих задобивених права, на употребу воде, а по потреби порушити или уклонити сва постројења и предмете, јако би се тиме опасност могла спречити или умањити,

Пошто пређе опасност, сопственик има, права тражити накнаду за штету која му је причињена рушењем или уклањањем проотројења или предмета.

Члан 38.

Сви сопственици прибрежних и околних земаља дужни су, ако то буде потребно, допустити све оно, што би било потребно, за извршење и одржавање радова по овом закону, који се по одобрењу власти предузимају и врше у општем интересу.

Ако се тиме причини сопетвенику каква, стварна, штета, онда му се мора дати сразмерна накнада по погодби или по прецени.

Члан 839.

Нико не еме у раду ометати особље које премерава, снима, обележава, извршује или офкрожаљва. радове по овом закону, па било да те радове предузима држава или која друга. јавна установа, било приватни подузетници, којима, је то власт допустила и њихове раг дове означила као радове од ошштег интереса. (Сваки сопственик дужан је допустити пролаз преко свог имања као и намештање и побијање белега, коља и других знакова, потребних за премеравање, обележавање и извршење ових радова.

Ако ве при томе сопственику буде учинила стварна штета, онда ће му се дати накнада по погодби или по процени.

Члан 40.

Сопетвеници земаља дужни су, у 91штем интересу, бесплатно допустити спровођење воде цевима кроз своје земље или изнад њих, ако намена и употреба тих земаља, услед тога ни уколико не трпи.

Само штета, која би се сопственику причинила за време трајања ових радова и док исталација у његовој земљи или изнад ња постоји, накнадиће се по погодби или процени. |

Члан 41.

Сва задобивена права за особену употребу воде по овом закону могу се употребљавати само на одобрене циљеве. За сваку промену циља употребе воде мора, се тражити одобрење.

Члан 42. Нико не семе задобивено право за, особену. употребу. воде преносити на другога, сем слу-