Srpski tehnički list

— 230 —

Члан 151.

Јединица учешћа у радовима даје право на један глас.

Правилима удружења утврдиће се највећи број гласова, који може имати један члан, но један члан не може имати више од десет гласова.

Сопетвеници имања, који немају јединицу учешћа у радовима, могу се удруживати и бирати из своје средине представнике, који ће их у удружењу заступати. Ови предетавници имаће право на онолико гласова, колико јединица учешћа имају укупно сви они сопественици земаља, које они представљају. а Члан 152.

Свако удружење мора имати свој управни и надзорни одбор.

Избор чланова ових поре] као и измена у личном његовом саставу, вреди, кад то Министар Народне Привреде потврди.

Члан 158.

Кад неко удружење по својој молби добије субвенцију од општине, среза, округа или државе, или какве друге корпорације, онда је удружење обавезно, да у управни одбор прими известан број њихових чланова, према величини субвенције.

И у случају кад се удружење по овом закону задужи са државном гаранцијом (одељак УП), Министар народне Привреде може одредити једног члана за управни одбор.

Члан 154.

Надзор над радом удружења води Министар Народне Привреде.

Склапање буџета, предузимање радова, за одржавање, као и нове радове, извршује управни одбор по потврђеним привилима удружења и о свему подноси извештај Министру Народне Привреде.

Правилима удружења утврдиће се, за које радове треба тражити одобрење.

| Члан 155.

Ако удружење не врши евоју дужност правилно, или ако не предузима потребне радова за отклањање штетних последица по јавни интерес, Министар Народне Привреде има право наредити извршење потребних радова о трошку удружења.

Члан 156. У свако већ образовано удружење за радове на води дужни ву ступити сви сопственици земаља, који имају непосредно ко-

ристи од тих градова. А свако удружење мора, такве сопственике примити за чланове удружења. Чланови, који су доцније ступили у удружење, дужни су примити на себе сразмеран део трошкова за извршење и даље јодрекавање.

Члан 157.

Удружења за радове на води, могу се по одобрењу Министра Народне Привреде проширивати или удруживати са другим удружењима. |

___Ако неко удружење не пристаје да уђе у заједницу са другим, Министар Народне Привреде има права принудити га, кад нађе да то спајање захтева ошшти интерес.

Члан 158.

Ликвидација удружења вршиће се, ако у правилима није што друкчије наређено, по прописима закона о акционарским удружењима. Члан 159.

Ближе одредбе о раду удружења за радове на води и надзору над њим прописаће Министар Народне Привреде нарочитим правилником. Члан 160.

Молба за образовање удружења за радове на води подноси се начелству оног округа, у ком се ти радови имају извршити, а ако се ти радови простиру на више округа, онда оном начелству у чијем ће се подручју налазити главни радови. У случају спора о месној надлежности решава Министар Народне Привреде.

У оваквим молбама молиоци ће исказати своју жељу, а по могућству изложити имена заинтересованих лица, као и површину њиховог земљишта (периметар), који ће имати користи од намераваних радова, а такође и вредност земљишта и принос од њега и најзад начин, на који они мисле те радове извршити и исплатити.

Ову молбу начелетво ће најдаље у року од два месеца, по пријему, послати Министру Народне Привреде са својим извештајем, у коме ће по могућству бити изложено:

1.) скица земљишта, на коме се радови намеравају извршити;

2.) сва стечена права на дотичној води, на (која ће намеравани радови имати утицаја;