Srpski tehnički list

— 231 —

8.) мишљење начелства, да ли је у општем интересу да се дотичном раду приступи и у ком обиму;

4.) да ли је потребно, и да ли је корисније, да се предложени рад предузме и изврши у ширем обиму или у вези са још неким другим радовима.

Кад Министар Народне Привреде добије молбу и извештај начелства, онда ће он, по оцени свих околности, решити у начелу, да ли и у ком обиму треба, приступити котичном раду или не.

Члан 161.

Ако Министар Народне Привреде одобри у начелу да се извесни радови могу предузети, онда ће он наредити начелству да, према пописној књизи, прикупи податке о површини оних земаља, које ће од тих радова имати користи.

По овоме начелетво ће цео предмет са својим мишљењем послати Министру Народне Привреде на решење.

Члан 162.

На основи добивених података из предходног (члана, Министар Народне Привреде ће решити, да ли ће се приступити изради пројекта и предрачуна као и изради катастарског премера оних земаља, које ће од намераваних радова имати користи, или ће се од намераваних радова одустати.

Ако Министар Народне Привреде реши да се радовима приступи, онда ће он наредити израду потребних планова и катастарског премера.

Израду планова могу предузети и сами заинтересовани (као и окрузи, срезови или општине), но они могу то учинити само по претходном одобрењу Министра, Народне При вреде, који је дужан дати им потребна упуства као и услове за давање у израду тих планова.

У овом последњем случају Министар Народне Привреде одобрава лицитацију и исплату предузимачу. |

Члан 168.

Кад планови буду готови и од стране Министра Народне Привреде одобрени, онда ће се на основу њих тачно утврдити, ко ће од ових радова имати користи и колико.

По овом ће Миниетар Народне Привреде наредити окружном начелетву, да све израђене планове изложи на углед и преглед ваинтересованима. Ово ће учинити у згради

ршштинеког суда, у чијем се атару радови врше; а у случају да се радови простиру на више општина, онда у згради општинског суда оне општине, која је на средокраћи.

Планови морају стајати изложени за вре ме, које начелство одреди, а које не може бити краће од месец дана, а за то време заинтересовани могу евоје примедбе на њих писмено чинити, које ће предавати општинском суду, где су планови изложени.

После рока, начелство ће послати планове са учињеним примедбама Министру Народне привреде на решење о томе: да ли ће се и које примедбе уважити или не.

Члан 164.

Ако заинтересовани не учине никакве примедбе на. планове, или ако Министар Народне Привреде по учињеним примедбама планове одобри, онда ће он решити, да ли се ови радови предузимају у јавном интересу или не.

Члан 165.

По овоме окружни начелник ће сазвати скупштину, на коју ће позвати све познате заинтересоване, а поред тога сазив и објавити ју јдотичним општинама, на, начин прописан за остале општинске објаве. Начелство ће у позиву и огласу за сазив скупштине означити дан и сат када ће се, као и место, где ће се скупштина држати.

На скупштини ће окружни начелник или други полицијски чиновник, кога. начелник одреди, и који ће скупштином руковати, са окружним инжињером или другим, кога Министар Народне Привреде одреди, објаснити заинтересованима користи од одобрених радова и потребу њиховог удружења. Затим ће их позвати да се изјасне: пристају ли да пројектоване радове изврше.

_Ако се на скупштини сви заинтересовани сагласе, |да се удруже и радове извр-

ше, онда ће се о томе саставити три равно-

главна ваписника,, које ће еви заинтересовани потписати, а начелник или полицијски чиновник са инжињером оверити. Од ових запивника један се шаље Министру Народне Привреде, други начелству, а трећи остаје за управу удружења.

У овом случају постоји слободно удружење и Министар Народне Привреде наредиће окружном начелству, да саопшти свима заинтересованима да израде правила (удружења и да их поднесу на одобрење.