Srpski tehnički list

— 234 —

6.) имена оних, који имају право на употребу воде и других заинтересованих чија ће се права вређати или уништити намера ваним радовима, као и јесу ли се они и како изјаснили;

7.) земљишта, воде и постројења на води, која треба, стећи или оптеретити службеношћу и имена њихових сопственика; И

8.) све остало, што се буде тражило правилником, који ће прописати Министар Народне Привреде.

Члан 179.

Ако је израда планова по тачки а и 6 претходног члана екопчана са великим издацима, молиоци могу поднети молбу и без тих планова, али у том елучају може се“ молиоцима дати само начелно одобрење, па тек, кад они испуне услове из тачке а и 6 даће им се коначно одобрење.

У. начелном одобрењу одредиће се рок за поднашање ових нланова, који не може бити дужи од године дана и који се не може продјуужавати.

Члан 180.

(Ако се из саме молбе без икакве сумње види, да је подизање постројења противно општем интересу, начелство ће молбу одбацити и решењем молиоца известити.

Ако, пак, молба, није противна општем интересу, начелетво ће је узети у поступак и ако буде потребно, један инжињер ће на лицу места у присуству два вештака, којима су месне прилике у погледу вода познате учинила увиђај, при коме ће нарочиту пажњу обратити на ова питања:

1.) је ли намеравано подизање постројења изводљиво и ако јесте, који је начин најцелисходнији за његово подизање;

2.) које се користи и штете могу од постројења очекивали и у каквој размери стоје користи према штетама, и да ли ће се нанети штета трећим лицима, ако се према плану има изменити природни ток воде, и ако хоће, колика, је штета и да ли ће се она довољно накнадити;

8.) како ће намеравано постројење утицати на, друга, која. већ постоје;

4.) треба ли за подизање постројења, стећи које туђе добро или га употребити службеношћу. Члан 181.

Ако се овим увиђајем нађе, да се одобрење не може дати онако, како је тражено, онда ћесе измене молиоцу саопшфити.

А ако се увиђајем нађе, да се постројење може одобрити онако, како је тражено,

или ако молилац, пошто ву му измене саопштење, остане при својој молби, начелство ће за време од тридесет дана, а на месту, лако приступном изложити заинтересованима на увиђај план са предложеним својим изменама и примедбама, ако их буде било, и 9 томе ће, као и о дану, када ће се одржати рочиште, обавестити заинтересоване огласом. Осем тога начелство ће тај оглас доставити повебице свима, заинтересованима, које је молилац у молби именовао, или за које оно само зна, затим сопетвоницима земаља, које треба експроприсати или оптеретити службеношћу. Оглас треба да садржи: Кратак опис постројења и планова, ме-

· сто, где су планови изложени и где ће се

одржати рочиште, дан, када ће се рочиште одрокати и најзад позив, да заинтересовани изнесу своје примедбе и то писмено за време излагања планова, или усмено на рочишту, јер у противном ће се донети решење и без њиховог саслушања.

Рочиште се мора одржати најдаље за, месец дана по истеку времена одређеног за, излагање планова.

Члан 182.

На. овом рочишту ће један полицијски чиновник, кога начелетво одреди, на лицу места саслушати све заинтересоване и наводе њихове извидети.

У исто време комивија, такође од начелства одређена, а састављена од најмање једног инжињера, председника ошштина, у којима се постројење подиже и два грађанина из тих општина, која су са стањем вода позната, учиниће увиђај на лицу места и дати своје мишљење о свему ономе, што је у молби и плану за постројење изнето и што је претходним увиђајем из чл. 176. овог закона утврђено, као и целокупном предузећу у опште.

0 целокупном раду саставиће се записник, који ће потписати сви чланови комисије и предати га начелству.

; Члан 188.

Кад начелство добије овај записник, онда ће оно за постројења, за која се само оно надлежно давати одобрења, донети своје решење са побудама, а ако није надлежно, послаће цео предмет са својим мишљењем Министру Народне Привреде на решење, да. ли се тражено одобрење може дати или не. |

Ово ће се решење доставити свима, заинтеревованима .