Srpsko kolo

Год. IV.

СРПСКО коло

Стр. 7.

Вуковић. ДраговиЛ: Томо Грбић, Ђеко Узур, Граовљани: Михаило Зајилац, Станко Вујичић, Нестор Комленац, Филип Зајилац. Брусник: Андрија Лончаревић. Ожеговг^и: Гаја Марковић. Брањешци: Миле Вучетић, Мишо Буздум, Миле Ацан. БудиЛи: Ђуро Продановић. Грђевица: Ђуро Бјелан. Бучје : Марко Берић, Милош Берић. Торап,: Јован Трифуновић, Јово Мијић, Стојан Игњатовић, Петар Радаковић, Симо Крнета. Обријеж: Марко Ољача, Дане Доброта. Батињани: Алекса Каблар, Павао Сузић. * У сриједу 12. септембра по новом, била је скупштина српске самосталне странке за изборни котар сриски у Лаицу . На скупштини су, у име средишњег одбора странке, дошла г.г. Стеван С. Калембер и Светозар ПрибиИевиА, народни заступник. Познато је, да је српски котар код посљедњих избора изабрао кандидата бивше „народне" странке за свога посланика. Међутим изборници су одлучили и то махом одличнији и интелигентнији, да пријеђу у српску самосталну странку, која је позвана, да данас води српску политичку акцију. Послије подужих савјетовања и расправл>ања с члановима средишњег одбора свршила се ствар тако, да су Лапчани прешли у странку без икаквих услова, не вежући се за судбину свога данашњег заступника. Осим тога изгладиле су се на конференцији и неке личне опрјеке, које су досад ометале сваки живљи рад на пољу политичком. Скупштина је почела око 12 сати у подне те је одржана под ведрим небом и ако је пљуштала киша. Скупштину је отворио у име сазивача наш угледни пријатељ парох Петар МајсторовгЉ, који је предложио за предсједника трговца Симу Влатковића , а за перовође пароха Јову ДелиИа и учитеља Михајла АлексиИа. Овај је предлог примљен. Г. Симо ВлатковиЛ поздравио је са задовољством скупштину, на којој ће се извршити организација српске самосталне странке. А парох Симо Рашета цртао је разлоге, који су досад сметали нашој организацији у том котару. Међу првима истакао је нашу несвијест и несваћање правих народних потреба. О политичком програму српске самосталне странке говорио је уз велико одобравање народа г. Стеван С Еалембер. А о нашем автономном програму говорио је поп Пајо ОбрадовиИ из Небљува. Затим је народни заступник Светозар ПрибиИевиИ извијестио о политичком положају у Хрватској, а г. Милан МилиИевгт разложио је народу потребу страначке организацаје, те је предложио и листину извршног одбора.

У извршни одбор су изабрани: Симо Влатковић, Милан А. Милићевић, парох Симо Рашета, Исо Гњатовић, Симо Торбица, Милан Мишћевић, Андрија Милеуснић, Миле Косановић, парох Јово Делић, Данило Узелац учитељ Аћим Половина Милин, парох Петар Мајсторовић, Данс Медић, Дане Медић ум. ор., Јово Мајсторовић, парох Пајо Обрадовић, Милан Б. Рашета, Миле Шкорић, Гајо Омчикус, парох Симо Војводић, Стево Тторбица учитељ, Ристо Војводић, Јован Кеча, Михајло Алексић учитељ, Филип Дрча, Миле Јелача, парох Илија Ђопић, Ђорђе Кончар учитељ, Никола Брека, Петар Богуновић учитељ и Стеван Лукић. Послије скупштине био је банкет, на којем је г. Светозар Прибићевић говорио о задацима и дужностима нове страначке организације у савезу с положајем, у којима је данас дошла српска самостална странка. А сутрадан отпутовао је у пратњи Лапчана у Грачац преко Добросела, Дољана и Срба.

Ратару. Ми дођосмо овде Пред ратарске дворе, Ратарева мајка Све девојке кара, Једној приговара: „Ој кучко девојко! „Не плет' на мач косе, „Не мами ми сина „Лети од орања, „Зими од оваца". Говори девојка Из међ' девојака: „Ој тако ти Бога, „Ратарева мајко! „Ако ти је жао „Твог сина ратара, „А ти га загради „Од села селеном, „Од мене босиљком; „На воду ћу ићи, „Босиљак ћу брати „Ратара љубити".

Ратарница и наше земљораднинке задруге. У 12. броју овог листа написао је пречасни госп. Светозар Грубач, парох и катихета у ратарској школи у Крижевцима, чланак о ратарској школи у Крижевцима. Ту је лијепо изнио, ко се прима у ту школу, што се све учи у њој и какве користи има отуда ратар. Наше земљорадничке задруге требале би према томе да кога од својих млађих задругара пошљу