Starmladi

Стр. 120.

— СТАРМЛАДИ

Бр. 14. и 15.

И то ми је сећање. Отац, Па пиле татано, јесте л' миелили кад кад и на тату, док сте се гостили ? Дете. Знаш тата : још кол*о. Кад смо били у ка®ани, један господин се неиреетано дерао да неваља ручак, а мама каже: „Но тај је управо к'о наш тата!"

Иеснкгчсгш приход. Л. Море, чиви ми ее, да си и ти песник Оа молим те, реци ми, да ли се даје што са тим заслужити? В. Па разуме се. Признање и одзив наше публике толики је, да ти кроз продеран лакат вира кошуља. ргчниН сшраних речиКонгрес мира — залуђивање. Атентат — „успех" бомби. Идиот — протекционо дете. Имун — не могу те затворити. Интервју — избрбљавање. Компромис — ка®а бес шећера. Даљ — слатко. Турскџ устав — види Црну Гору. Вурцла — патријарх. Дефраудант — госпоцки лопов. Воснч — горуће питање. Млртир — уредник срп. босааских новина.

Хуманитет. У Сатмарвемету је ватрогаско друштво хтело на свом конгресу мало пикантном забавом да позабави госте. У програму су објавили да ће бити борба петлова. Међу тим је противу тога устало друштво за заштиту животиња, те под заетавом хуманитета прво на градоначалника а за тим на самог Феишпана обратило да забрани то животињско крвопролиће. — Али за то ће се и даље налазити код нас животиња — који ће тражити проливање људске крви.

ЈТослс избора радиНалсНог нзшријарха. И ако има у народу људи који мисле да је тобоже обављен избор радикалског иатријархх, ми у име наше шаљиве странке довикујемо им: ово је избор био сршког патријарха Јер ма да патријарха није изабрало језгро српског народа, него православни кбшутовци и пасивни хришћ-на — ипак он није изабрат шовенима за папу — него вас српском народу за натријарха. Узмимо случај да подај Боже не потврде и не дај Боже потврде избор његове свјатости Змејановића, (које је и по писању регелуше — мање нише сигурно) - и да влада у (чивупком) Сиону званично објави свога кандидата- (а не као последњи пут што није објавила и имала свога кандидата, па нити је о њему у јавности говора било — па разуме се да пи гласања није могло бити) и да ради»али сви јјистом уз пркос од самоеталаца многоспомињаној „марш-рути" листом гласају за Векерлевог кандидата, зар би то онда био Векерлов иатријарх — а не сриски? И коме он треба сриском народу или Векерлу ! ? И рецимо да га српски народ неће и баш нетреба, а Векерле хоће и баш треба, да ли је онда он иаиа иасивних хришћчна — или поглавица и иатријарх сриског нар ода ? Не, не, какав је да је — он је наш радикалски патријарх! И дај Боже да се пожајемо (чим добијемо миг од владе) што смо га бирали, те изаберемо онога најдостојкијег, најзаслужнијег и најмилијег патријарха, који је у срцу народа — васколике чивуцке штампе једини избраник. Јер глас народа је глас божији! Српски радикалски народе, учини при идућем избору онако, како те твој Бог (читај Јаша) учи.