Starmladi

Вр. 8.

СТАРМЛАДИ

Стр. 63

Ђука м Шука. Ђ у к а: Бога ти Шука, је ли истина, да је сриска влада намерна да протестује противу нанешених увреда краљу Петру о „велеиздајаИчкој" расправи. Шука: А зашто да није. Српска влада мисли, кад не може испред своје куће да почисги ђубре нек јој бар комшија не праши. Ђука: Како ти то Шуко, говориш? Шука: Тако лепо. Ево да ти прочитам сервијанске новине како оне о свод краљу пишу. (Чита из 19 броја „Ђавола," апостол) Слушај : „Во времја оно-о, глаголаше Тричко: „А бре чичко-о-от тебјејес лепо што си утепо, за пола века два человјека, во тОпчидери сас револвери и раба сего и рабину јего, а боље да си ковопац затего-о-о !•' И саки глагоше Тричко о: „Премудри чичко сиђи с небеса види чудесе док и тебе не обзсе па те ђаво одне-е-е се. 0, приди и види шта би ово дана от Султана-а уда рише му палдум сд натраг и спрема у славу Мухамеда, и заврнуша му шију и дадоше му сургур бурунтију и окачишего о чивију-у у. Зри человјече, нарицајеми уставно говече, дондеже се и тебје не привеже кантоју о репоју, и одадеру сое некоју тачку, јакоже напуџиска мачку-у, на страх шашавому Балачку и преподобни Параскеви, великомученици из Женев и и " Ђ у к а: Е, сад видим Шука, да имаш пра во. Нек прво своје ђубре почисте па онда нашу прашину. Радикалијаде. — Зашто су на месту оболелог управитеља женске школе честитог Мите Ђорђевића — поставили Балиног минденеша а Јашиног диси1ента Марка Вилића. — Зато што неће моћи да стигне увек на ча^ове, па ће се моћи извињчвати, да је морао у свима варошким одборима присутвовати ради мамелучког гласањт. А друго он је за женску школу „најспособнија". Треће ваља га опет у хрило радикалне странке повратити. * — Зашто је Срп. кошутовска автиномна вЛаст поставила као заменика Глав. школском реФеренту г. Милана Недељковића. — За то што он незна ни б екнути м ађарски -— П1 да им не могу р?ћи да су они мађарони. Доказала ту„Како то да сте већ родили дете-а тек је три месеца Вашој удадби ?" — Па ето како. Три месеца је мојој удадби, три мужу како се оженио а три детет У- Чјо : Гореки.

То су уиш. Професор (ђацима): Какав је то оиет скандал тамо-? 'Обешењаци једни имам ја добро чуло; моји уши дониру чак до носледњих.клупа. Гореки. Истинит дога^ај (који ее „елучио" једном чурушком детету на новоеадекој гимназији). Професор: Но кажи ти мени Милета какав је Вог ? Милета (|ак) који није добро чуо нитање устане и збуњено стаде гледати професора. Његови другови пак да би га избавили стану му шапутати: троличан, троличан . . . П р о ф е С о р : Дакле, Милета.. . . М и л е т а (у брзини): Па . . . па . . . Бог је приличан. (Настаде смеј, који је трајао док се није

свршио).

Чуо: Гореки.

Одговори уредништва.

Србину трговцу у месту. По вашој жељи ми смо послали и „Срп. Ријечи" онај царкулар Уо§1ега 1 <1ги§а у ком велИ да ће у љеговом „Куриру" осим немачкзг и хрватског језика и ћирилски биги злступљен. Зашго они неће да ожежу тога најнавијег Србождера — не знамо. — Ми смо своју дужност учинили, а и у листу га мало „ћирилцима" препоручили. Ј-у Г—у Д. Примили смо. Хвала. Не би ли боље било да вам оно касније пошаљемо? Молимо вас помозите нас сарадњом. Горски у Ч. Лепо је и добро ово што посл^сте, ама у песмама оскудевамо Песме, пееме — дајте. Разуме се кратке — али слатке. Политично сатиричне Ст. Миљ. у 0. Оиет се брата дури? Ајде да се п)годимј , па да престане срџба. Пошаљите што — хонорисаћемо у нотама, само не у банкнотама, с разлога — што их немамо.

' ИОГРЕВНО ПОДЖЗЕћЕ ===== и етовариште надгробних епоменика ИАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дунавске улице, телефон број 168. Филијала: погребно подузеће „Конкордија" пређе Ђуре СтојкоВиЂа. ћурчинс^а улица број 15. Држи вавда огроман избор сваковрсних камених надгробних споменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и |ј дуготрајна. • Велики избор мртв. 1 сандука, венаи,а, \ покрова и целој купне опреме за погребе. Цене ! строго 1 солидне а послуга најтачнија .