Starmladi

). 98

о.та р м лади

Вр. 13.

Сужњи. Одломди из пееме Лазе Коетића. „Та робићеш ми, робити, „и нећеш дићи главе, „а заставе ћу побити „црвене, беле, плаве! „Нек избор буде изабран, „ал ти ћеш бират' ноћу ; „а мој ће бити бели дап „и онај, кога хоћу." Тако ее хвали бесни бес; ал' народ, слога силна, у руцп стег, у душп свео' дочекује свог сина. Пред њима коња ластава .дружина јаше смела, уз колено им застава, црвена. плава, бела. Кроз улицу им води пут, где сужња браћа чаме, где тиња, мраком потиснут, слободе свети нламе. На решетку је устала дружина срп:ка сужиа у очима им суза сја од радов&ња тужна На сузе паде зрачак шго супце шаље сужшш, осветлио је мрачак у бојама у дужним. Над главама се дуга по зиду разаиела, шарена, дивна дуга, црвена, плава бела. „Ал бес је плано у помам: „зар ти што мени робиш, „ти проричеш још мени срам, „зар ти још мени кобиш? „Али ти мораш робити „и нећепт дићи чела, до срца ћу те пробити „црвена, нлава, бела.

„Нек избор буде изабран, „ал ти ћеш бират' ноћу, „а мој ће бити бели дан „и онај, кога хоћу!" Ал избор неби изабран ни дању, нит у ноћи; а срам још није изапран у бесн< г беса моћи Од жестоке помами а од срамоте веље те заставе тамани црвене, плаве, беле. А дође ли до задње до оне дуге можда, и п I њу ће да нагне, и с' ње да се — стропошта. Шваба је ђаво. Слика из „Анекеије." Било је то после анекеије, кад се сваког часа стрепило да ће избити рат. На бечкој жељезаичкој ставици је стајао утоварен воз са резервистама — који је требао да крене за Босну, али поред свег посредовања нолиције воз није могао да се пусти саобраћају због швабица које су се онраштале с швабама уз ужасну кукњаву „Јесус Марија" — којем праштању никако да угледају краја. Залуд је ту и жељезничко особље и иолиција носредовала, кад су мекане швабице повешале се о жељезничким колима и креште за својим мужевима, ко да ће на кланицу а не у рат. Напослетку је ше® станице, обећао кукајућим швабицама, да ће их неколико штација повести с швабама. Одмах даде три празна вагона за воз прикачити, у које сме ти све швабице. Кад је воз кренуо - разуме се да она три вагона са швабицама нису ни макла — него су остала на шинама нред станицом. Можете мислити како су швгбице избуљлие очи, кад су виделе да се њихова три вагона и не мичу — а воз отперјао. Мали огласник. Тражи се за једну овдашњу штампарију угхотребљив словослагач. Понуде ваља слати под шифром „4 коњске снаге,''*)

ЈМладожења. — Честитам ти веридбу! — Хвала...! Изгледа ми, да јога ниси видио мо.ју невесту. *) Нека ее обрати на итпедитера Каеовица. Пр. Слаг.