Starmladi

Стр. 128.

СТАРМЈГАДИ —

Вр. 15. 16. и 17.

одушевљено дочекао уз буран поздрав: „Гашо Гашо, тужан Гашо, шта ће с тобом Гагао бити?" - Гаша хтеде носданик бити — ал му смрди избор! Усљед тога је и он „одмирисао" из Удбипе вратоломилом. Гомирје. Овде је био народни „љубимац" предсједник Слијепчевић са бившим „народним" заступником Шипушем. Пошто народ није слијеп, то се неда од којекаквих Слијепчевића водити. Гарешница. Овде је био Полдиаа Сингер. Кад је говорио о ајзн-бану. народ му је одушевљеио клицао: мехет! Траарааа! Осек. Странци „водећих телића" је у свима срезовима осигурана — пропаст! Загреб. Траже се силви магарци за странку мункача. Старији могу гласовати а од млађих ће се скувата паорикаш. Због колере — у место пива — ниће се боза.

јУЈОЛИМО, да обновите ПРЕТПЛАТУ и платите д у Г!

Орпским посланицима на угарском Сабору. Сабор је већ отворен, (Жељо наша пуста) Отворите „за опште" И ви своја уста! Не морате говорит' Да ваи с' народ диви, Бар толико, нека се Чује да сте живи. Глувак.

Помо+> од иолере. Досадише нам онаке вечере. Чим дође немачки господин Вилхелм, одмах му сггрема вечеру наш престолонаследник и као прве званице позива домаћин своје најмилије: мене и Куена. Били смо дакле и недавно. Послужише нас и воћем. Кад угледах воће суну ми у главу колера и ја муну Куена у ребра, да чујем шта он мисли. —- Избори ће испасти сјајно. — Какви избори ? У Хрватској ? — Разуме се. Томашић ће победити. Ниједан коалицијонаш неће ући у сабор. — Јесте ли мобилизовали већ војску? Зар се војска из Галеције већ кренула? — Каква војска? Имамо ми друго средство да народна воља дође де слободног израза. — А то је? У то устаде гост Вилхелм и пође наздрављати Куеиу и мени. Расприповедао се човек као да не зна сав свет, колико се волемо. Говорио је, говорио, док није свршио. Куен ману рукои и рекав: батали човече; зна већ и мој Лукач да си ти пријатељ, захвали се у име нас двојице — Но, ко ће помоћи да нобеди Томашићева гувернаментална странка. — Дозволићете да сваки Томашићев кандидат може —- при данашљем проширеном изборном ираву — имати сигурних двадесет гласова у градовима, а у покрајини гласове бар једног села из сваког среза. — Силом се може и то створити. — Силом или милом, то је споредно. Даље допустићете да су здравствени обзири најпречи. Зар није здравље најпрече ? Ето, стари војници неће се ни маћи из касарна, а нове нећемо још звати на изобразбу. Војска нам просто не треба. — Но ? — Из свију села, из свију кућа, где буду изборници спремни да даду своје гласове за коалиционе кандидате, неће се на дан избора смети нико ни маћи из своје собе — из чисто здравствених разлога. Ето, колера ће нам помоћи. Гост Вилхелм се само насмејана свог пришу Куена.