Učitelj

170

Понављање '), Како види јежр Како чујег А како мирише Чиме је покривен јеж» Какс су ноге у јека 2 Колики је јеж Каква је глас у јежа 2

Н Плођење,

У месецу Јуну или Јулу окоти јежица 4—8 јежића који се роде слепи, а боје су беле. Јеж гради доста велико – пространо — гнездо у џбуновима ако нема џбунова, он ископа ногама доста, лубоку рупу у земљи. У гњезду врло вешто простре доста сламе, или сена, или лишћа од дрвећа које бере овако: нађе па велику гомилу, па се онда изврне на леђа те му се набоде на оне бодље, па после однесе у гњездо. На гњезду јеж прави двоја врата (улаза или излаза), једна управо над гњездом, а друга са сев. стране, па кад дува јак ветар, он их затвара.

Јежица своје мале јежиће рани, док су са свим мали, својим млском (сисају), а, кад мало већи порасту, рани их пужевима и рлистама. Мањим јежићима миого шкоди зима, па за то. ако рано падне снег или стегне мраз, они подркају, те за то јежева, и нема много. Мали јежићи орзо израсту. Јежеви живе 8—10 год.

ОВЕ Рањење Јеж највише једе разне бубе, мишеве,

особито воли младе пацове, које вата као год и псето, т.ј. копа земљу ногама до- |

кле год не дође до њиовог гњезда; једе жабе, гуштере, кртице, јаја тичија, мед, грожђе; једе крушке и јабуке — њих бере као оно лишће за гњездо, 1. ј. ваља,

се по њима те их набоде на своје бодље.

Јеж једе и отров од кога се људи трују, |

а њему неће ништа да буде. Ово може да буде по свој прилици за то, што јеж има неку течност у свом желудцу, која начини да онај отров није више отрован. Јеж радо једе и отровне змије, па и ако

1). При понављању треба питати само за оно, што је за децу ново, управо оно, што се код познатих животиња деци не налази.

|

га уједе њему неће да буде ништа, неће да умре, за то се он много с њима бије, докле год им својим оштрим зубима не размрска главу; па је после може са највећим задовољством гутати. Да онима вољу да се бије са отровним змијама људи су видели кад га затворе са отровним и неотровним змијама, па прво нападне на отровне, па после на неотровне змије.

Слушајте да вам кажем шта прича је-. дан човек који је имао питомог јежа. „Једом, уватим ја једну велику отровну змију, па је пустим код јежа у кућицу да видим шта ће да ради од ње. Чим ја спустих он је одмах опази, подиже се с постеље, па онда слободно приђе к њој и почне је сву њушити од врха (глава) до дна (репа). Змија је испочетка непреставо шиштала и жацала језиком и неколико пута уједе га (печи) за уста, а јеж неће баш ни да се помери него се само облизује, а она једном пбтреви те га уједе баш за језик, но он се ни од тога уједа баш ама ни мало не уплаши него опет слободно продужи да је њуши, и по мало дира језиком, али неће још да је поједе. Пошто је тако још мало мириса, он је на један пут (брзо) својим оштрим зубима за главу и поједе до пола а пола однесе у своје тњездо.

Али најслађе јело јежу јесу неке бубе, што се зову буба швабе (које су такође веома отровне) и млеко

„У опште јеж воли да једе месо од разних. животиња него воће. Ово је дознао један човек који је имао питому јежицу са малим јежићима, па једном нијеимао да јој да ни једну животињу да поједе, него јој давао два дана воће да једе; она. је јела по врло мало; због тога није имала доста млека те јој липшу два мала јежића.

Понављање. Кад се коти јежица 2 Како јеж прави гњездог Колико окоти јежица, малих јежићар Каки су јежићи кад се окотер Чим се ране док су малиг Шкоди ли им зима Колико год. живи јеж» Чиме се рани јеж Испричај ти причу како