Učitelj

а

је јеж удавио ону змију! Шта јеж најволи да једе»

ТУ

Место и начин живота.

Јеж највише живи по луговима (трњацима), шумама и засејаним пољима. Он не воли друштво; увек живи сам, или са својом женком — јежицом. Дању по ваздав спава у некој рупи или испод неког пања у шуми, па тек увече. пошто сунце зађе и почне сумрачак да се вата, он изађе у шуму, и по еву ноћ лови разне животиње за рану, које сам вам мало пре казао. Кад осети пеку већу и јачу животињу, или кад оће да се спушти у неку јаругу, он се увије сав у клупче, завије дакле и ноге и главу унутра, а са скију страна стрче му бодље, па се тако скотрља без икаке повреде. Кад се овако завије не боји се никаке животиње; те му не може ништа, него само лаје на, њега и облеће око њега. Ако се неки пут затна да.га уједе, оп се сав избоде по носу од ових оштрих бодља. Јеж може тако јако да се завије, да човек не може рукама да га одвије, али кад га покваси водом он се развије и почне да бега. Прича се, да су неке лисице научиле, па кад нађу јежа оне га поквасе својом мокраћом, те оп сирома мора да се развије да бега, а лисица га увати за главу чим је помоли из оних бодља те га удави. За што се јеж развије кад се поквасир Ако не знаду да одговоре, онда их треба питати: шта радимо ми кад нас неко изненада голе покваси водом; (Ми сетргнемо) Е исто се тако и јеж тргне кад се покваси и почне да бега не би ли се избавио те беде. Исто тако не воли јеж јако свирање и лупање, па се такође сав тресе и развије па почне да бега. Јеж не може да трпи ни дим од дувана, за то кадму се дува у нос он се такође развије. Кад дође зима, јеж се дубоко завуче у рупу

испод корена неког дрвета, па ту донесе |

лишћа као оно у гњездо, и ту проведе целу зиму у спавању; ретко кад да се

мало промешка (објаснити) па опет продужи спавање. Кад јеж лежи мирно 60дље му се положе једна на другу — не стрче.

Понављање: Где живи јежр Воли ли јеж друштвог Шта ради јеж дањур А шта ради јеж поћуг Како јеж може ноћу по мраку да вата разпе животиње 2 Шта ради јеж кад осети неку јачу и већу животињу, или кад оће да се спушта у неку јаругул Па може ли онда што год да му уради она већа животињар Чиме може јеж да се нагна, те да се развије» Шта ради јеж зими Како му стоје бодље кад је миран

К

Корист и штета.

Шта једе јежр Па кад он једе те животиње да ли нам тим што год шкодиг Не шкоди да богме, него нам још чини тим корист што дави отровне змије и бубе, мишеве, кртицеи т.д. Имамо ли још какве користи од јежаг Имамо још Е ту кораст што неки привезују његову кожу телету на главу више уста и носа да не може краву дојити, јер чим почне да доји оно убоде с оним бодљама краву у виме, а крава се помакне Осим тога од његове коже праве се и чешагије.

Да ли се можејеж припитомити 2 (Може). Да ли ћемо имати какве користи од њега ако га припитомимо 2 (Оћемо) Које су то користи (Корибдги су ове: вата по кући и другим зградама мишеве, буба швабе и друге шкодљиве животиње). Пазите сад шта ћу да вам кажем: јеж оће добро да пије ракију и вино (алкохолна пића). ЈеДан је човек био научио, једног свог питомог јежа да му даје помало ракије кад год што улови, па је се за то после све боље трудио да лови, да би поред лова добио и мало ракије. Један пут му дао ракије да пије колико год оће, а он је пио много, па се опид.

Месо од јежа једу Цигани. Они га пеку овако: олепе га свуд у наоколо једном земљом што се зове глина, па тако олепљеног мету у врућу пећ или га запрећу у ватру.

буди, ша и кад се пробуди, он се само | Кад се глина испуца до коже, знак је да,