Učitelj

428

Драгутин Марковић вели, да је он тачно водно дневник за свих 10 год. свога учитељовања, за то, да му се не би пребацило, да не слуша наредбе власти; али признаје, да је то вођење днев. више срество за обману, па да је за то као ревизор у своме извештају предложио г. Министру, да учитељи одсад не воде дневник, већ да подносе детаљан програм онога, што су предавали. А види, да су и г. Министар и г. реФеренат вољни, да се ово измени из тога, што је г. Министар у његовом упуству дозволио да се место дневника употребе и предавања, и с тога, што Формус за дневник није оштампан.

„Љуб. Јовановић говори о штети вођења двевника. Слаже се са одборским мишљењем.

Преседник пита јесмо ли довољно обавештеви. Мија Бошковић. Кад г. потпредседник вели, да је он и као вишегодишњи учитељ и као ревизор искусио, да је вођење дневника штетно, а напомиње, да су иг. Министар и рефер. вољни да се то поправи, онда сам довољно обавештен. ;

Предсвдник пита усваја ли се мњење одбореко.

Усваја.

Предлог П. Милетића, да скупшт, изради послов. за идућу скуп.

Извештајни одбор мишљоња је, да се пређе на дневни ред, јер је већ ово учињено,

С овим је састанак закључен у 12 сах. пре подне.

31. Јула 1883 г. у Београду.

Председник ЈЛ. учитељ. скупштине Владимир Зебић. Потпреседних Драг. Т. Марковић. Секретарч : М. Јовановићева. Д. Ј). Путниковић. Илија Миљковић. К. Ђ. Николић.

4. Састанак 29. Јула, 1883. год. по подне.

САСТАНАК ОТВОРЕН У 4 САТА.

Предеелпик позива известиоца контролног

одбора, да прочита извешће тог одбора о томе колико има чланова при ком збору; колико

има зборова, и колико према томе треба чланова да дођу па да скупштина може решавати. — Известилац У. Благојевић чита да има 24 збора, од њих у 22 збора има чланова мање од 20., дакле од сваког тог збора треба да дође по један изасланик и председник тог збора, то је свега 46, а од збора београдског треба да дођу 4. — Дакле свега на скупштину треба да дођу 50 чланова. Према правилима треба на скупштпни да буде У/, чланова па да се може решавати. Од 50 је У,—873/, или 88. Дакле кад буде имао 38 чланова скупштина, може решавати.

Окупштина ово прима.

Председник саопштава да овог састанка има више од 88 чланова и скупштина може радити. да тим позива, извесгиоца. извештајног одбора да чита извешће рада, тог одбора.

Известилац Јовић чита мишљење извештајног одб. о предлогу главног одбора о употреби књига учебника у основној школи. За тим на захтев скупштине чита и цео предлог. Мишљење је извештајног одб. о овом предлогу, да је овај предлог врло важан и да би га требало изнети ва, дневни ред и претрести га што је могуће боље.

Према мишљењу извештајног одбора, које скупштина усвоји, председник ставља, овај предлог гл. одб. на дебатовање.

ЏП. Никетић вели да сваку ствар треба, мерити према приликама. Он није за то да се књиге избаце из осн. школе. Из ових разлога: Од 1100 учитеља у Србији ни половина није спремна, па ако избацимо књиге из основ. школе слаби учитељи ће диктирати деци разне предмете, и тиме ће их сатирати. Деци која су код рђавих учитеља књиге шкоде, а шкоди им се и кад су без књига, међутим деци код добрих учитеља књиге не шкоде. Сем тога, наши