Učitelj

246

Јер ти учитељи после дугог мољакања, да одбор набави ове ствари, буду приморани приредити две-три забаве у корист набавке учила. Од прихода, дакле, ових забава купљене су ове ствари. А одбор ову заузимљивост учитеља није предусрео ни благодарношћу, већ у место тога измишљавао је разна подметања, учитељима само да их што више код надлежних омаловажи.

Сад према горенаведеној слици стања, овд. школа нису ни одбори овд. школа били апсолутно бескорисни у погледу њихових дужности на спрам школе.

Да видимо у колико су одбори одговорили својој дужности на спрам уреднор посећавања школе.

Нема учитеља, који је био у Провупљу, који би могао казати да ву му ученици уредно посећавали школу. Међу тим има грдан број ученика који се у списку налазе, а у школу нису ни ва" вирили.

Према доставама учитеља одбори су истина изрицали казне свима родитељима дотичних ученика, али су то одбори чинили с тога, што им је закон то јасно наређивао. Но у колико је стајало да одбори сами допринесу даље, да ученици редовно посећавају школу — нису учинили. Јер казна само написана, а несаопштена дотичноме и ненашлаћена од њега, вреди као и да не постоји. А одбори овд. школа били су се слабо бринули да казне постану извршне. То и јесте узрок те су ученици овд. школа вечито преко целе године изостајали, а многи нису ни дошли у школу. — Замислите само, да има грдан број ученика који преко целе године не завири у школу и одбори нису били кадри казнити их !

носу на спрам учитеља били и одвише

" теље код Министра просвете — подме | ћући им разна прљава дела и друге

Зна се, да је неуредно посећавање школе један најјачи атентат на успех рада школског. Па кад одбори нису били кадри стати на пут овом атентату, него су га својим брисањем још потпомагали, да се што јаче развија и шири, онда није ли потпуно оправдано, кад се одборима овд. школа каже, ла ву били и у овом погледу излишни и врло штетни за школу '!.

Но док су одбори овд. школа, били тако рећи нула у својим најтлавнијим дужностима за школу, дотле су у 94-

ревносни и вредви.

Особина свију одбора овд. школа јесте та, што су се са свима учитељима свађали и што ни један учитељ није могао угодити њиховој нарави и њихоУслед тога сви учитељи. морали су исвусити њихов гњев.

Било је одборника, којима ништа није сметало напасти учитеља у школи или где на јавном месту: грдити га по пеовати га, за буд зашто, само да та изазове и што више омаловажи ; измишљавати пак преступе најнижег реда и подметати их појединим учитељима, могло се десити у свако доба код појединих одборника, само да се дотичном учитељу освети.

Одбори су по некад чак тако далеко | терали, да су појединим учитељима 54 инат одрицали право додатка на квартирину. Б_

А било је и тога, да кмет створи кривицу учитељу, па да га за то казни апсом или новчано.

вим жељама.

Тужбама пак, којима су непрестано пањкали и окривљивали поједине учи