Učitelj

Председник. Молим вас, господо, да. се и овај предлог упути извештајном одбору. (Чује се: да се одбаци, јер то има у закону.)

Мелентијевић. Предлог овај мислим да, је неуместан, за то, што је у закону о основним школама довољна мера прописана за оне који своју децу у школу не шаљу. Има један распис г. министра просвете за више основне школе, који вели да се казне мајстори, који своју децу и шегрте не шаљу у школу. Према свима законским мерама тај предлог треба да се одбаци.

Панта Манојловић. Ја знам овакав случај. Одбор изрече казну за родитеље што не шаљу децу у школу, И после опет изрече казну и по други пут, али одбор новчану казну од родитеља не наплати. Родитељи се осиле и после не шиљу децу у школу. За то би то требало дати полицијекој власти, која ће одмах наплаћивати од родитеља новчану казну и у том случају казна неће заостати. (агор).

СОветисљав Радовановић. Ја сам за то да се овај предлог одбаци јер у закону о

основним школама стоји да кад председ-

ник неће да казни родитеље дужна је полицијска власт да председника одоб. казни. А истина је да се ово законско наређење не врши као што ваља.

Панта Манојловић, Разлози који сеу предлогу износе истинити су, јер и ако је предвиђено у закону за овакве случајеве, опет има примера да председник казну не изврши. Учитељ га тужи среској власти а

она опет упути одбору школском а пред-

седник школског одбора, пошто се ово нарочито њега и тиче, баци у архиву итако то стоји непрестано. Треба да се умоли т. министар да нареди да дотичне управне власти, боље врши свој посао. То је главно у мом предлогу. (Вичу да се реши). Велимир Павловић. Ја сам за то да се овај предлог одбаци, за то што је ово врло добро законом регулисано. Истина је да онај параграф чини врло велике сметње настави. Као управитељ имао сам прилике да се уверим о томе а имао сам грдне главобоље. Ја мислим да просто треба ра-

дити према закону, а што после председник школског одбора и среска власт неће да изврше одлуку школеког одбора, то није учитељ крив. Било је примера да је по 400—600 дин. лежало неплаћених од ђачких родртеља, а све ово врло је рђаво утицало на наставу и учитеља. Родитељ види како олако пролази други што не даје своје дете у школу, па онда се и он тиме користи. Ја сам за то да учитељ тачно врши за-

„конска наређења и да представи г. мини-

стру а и ревизору како је он чинио све могуће и до њега није кривица. Да се пређе на дневни ред.

Доброслав Пантелић. Законом су регулисане добро ове ствари, а што се не врше; то је друго Али има један други чвор, јер на пр. има доста сиротних родитеља од којих се нема од чега казна наплатити.

Мих. М. Стефановић. Жалосно је што се мора констатовати, да има и таквих органа власти, који не могу никако да увиде да је и учитељ нека чињеница, увек се учитељ представља као чињеница на коју не треба сврћати пажњу. У толико је добро што је предлог изашао пред скупштину што се њиме тврди да полицијске власти слабо вермају учитеља и да се њиме титрају по вољи.

Светозар ЉВучовић. Господин предлагач имао је неку бољу кад је ово предложио а и заиста ко је радио по селима мора признати да је овако у ствари, нарочито што зе тиче долажења ђака у школу. Пре свега да кажем то да је г. Веља Џавловић лепо казао да учитељ треба све опо што се тиче народности да престави коме треба. Али и ми треба да се боримо свима силама, те да станемо на пут немарностима од стране неких полицајаца и дагледамо да се ствар једанпут уреди И ја мислим да школа не треба да има посла са полицијском влашћу но да школа стоји под непосредним надвором г. министра. И с тога сам мишљења да се још о овоме предлогу говори.

Грујица Протић. Ја сам мислио да ће тај предлог упутити извештајнот одбору, јер је такав ред, па после тек кад дође на дневни ред, да се о њему говори. Али