Učitelj

се ово питање одложи. Неко је напоменуо како се незнатно могу да набаве уши ин очи од гипса, ја мислим ла то није потребно, јер се то и у природи може наћи. (Чује се: да се реши).

Панта Манојловић. Да одговорим предговорвику да се око п уво може најбоље на моделу да изучи, јер унутрашњост ока, и ува никада се не може добро на природном оку да види. (Вичу: да се реши).

Председник. Пристаје ли скупштина да се предлог главног одбора прими акламацијом. (Пристаје). Дакле ствар је свршена. Прима се и извештај и Предлог.

Председник. Јуче је решено да св парастов пок. Јовану Гавриловићу даје сутра у среду; но пошто је сутра празник, а свештеници неће да чинодејствују, то се парастос одлаже за четвртак. (Шрима се).

Мижамло Шротић. При говору о примању или непримању овога предлога, рекао је неко да је ту ангажовано поверење или неповерење управе. Међутим ја сам одма, видео да се мој говор погрешно разумео. Говорили су да је мој говор вређајући и да се њиме изјављује неповерење Главном Одбору. Ја нисам мислио тако, ја мислим да је у овој прилици Главни Одбор показао више мање недрежљивости, али односно рада ја немам шта да замерим Главном Одбору.

Председник. Пошто је већ близу подне то данашњи састанак закључујем, а заказујем други за после подне у 8 сата.

Састанак је закључен у 17.

У. СДАСТАНАЋ

држан 5. Августа 1886 год. у сала велике школе

Председник. Молим вас, господо, сад је ред да се читају предлози појединих чланова скупштинских.

Секретар Тодорић чита:

Предлог Недића, да се питање о учебницима опет узме у дебату, јер питање није довољно исцрпљено.

Ђлагоје Недић. Мислим да се још претреса питање да ли су учебници нужни или

|

83

не. Ја сам мислио да кад се примило у начелу да су учебници потребни, да онда треба, говорити у којим су разредима пужни, и који су учебници нужни, а овако је донет закључак неодређен.

Председник. Предлог овај стоји у свези с реорганизацијом основних школа и пошто се то питање реши, тек онда може доћи питање, какви требају учебници у ком разреду основних школа, и за то ја мислим да се овај предлог упути извештајном одбору. (Прима се).

Секретар Миг. Стевановић чита предлог Манојловића, да ли основна школа постизава циљ, које би предмете требало избацити итд.

Председник. И овај предлог стоји у свези с првим, с тога да га упутимо извештај“ ном одбору. (Прима се).

Секретар Мих. Стевановић чита предлог Мапојловића о комбинованим разредима, да учитељ не може бити постављен за више од два разреда, а да у школама не буде више од 80 ученика.

Председник. Да и овај предлог И извештајном одбору. (Прима, се).

Секретар Мигх. Стевановић чита, предлог Манојловића о дану орања земље, које оп-. штана даје учитељу на селу, да треба да

се одреди дан орања (по ектра), да није

од 100 м. далеко, п да је ограђена; а у случ. накнаде да се даје 150 динара годиш.

Председник. Овај предлог да се одбаци и да не долази никако у одбор, пошто је законом казано, колико учитељ треба да има земље, а претпоставља да је општина мора оградити.

Манојловић. Ја сам био учитељ у две сеоске општине, и долазио сам често у сукоб с општином, и жалио сам се властима. и ништа писам успео. То ме је навело да поднесем овај предлог, да се умоли г. министар да учини олакшицу учитељима.

Председник. Најпосле нека иде и овај предлог извештајпом одбору. (Прима се)

Секретар Миг. Стевановић чита предлог Манојловића о кажњавању родитеља, који неуредно шаљу децу у школу.