Učitelj

811

редности, за ситнице. Извештајни одбор кад је расматрао овај предлог видео је ла кроз цео предлог провејава нижа осн. школа. Није узео у вид вишу осн. школу с тога што је није предложио главни одбор и што је предлог о реорганизацији основних школа на дневном реду, па кад се на њ дође онда ће се та ствар регулисати. У предлогу јасно стоји да се збирке могу набављати или са децом илиће их министарство да набавља. Сваки је учитељ дужан да проучава своју околину. Проучавајући своју околину мора да прибира збирке у колико се то односи на наставу коју примењује у основној школи. Извештајни је одбор казао и то: да се умоли министарство да поради, да се што скорије набаве учила за оне основне школе које их немају. Односно скретања пажње скупштинске имам да напоменем то, да смо ми озбиљно проучили овај предлог и нашли смо да је главни одбор довољно скренуо пажњу скупштине на ово питање. Ако је скупштина, вољна да се још говори говорићу и ја о неким предметима за очигледну наставу... (агор, прекидају га у говору).

Председник. Сматрам за дужност да, изјавим да у дебати могу учестовати сви људи из просветне струке и сва г.г. чиновници мин. просвете. Има реч г. Веља Павловић.

Веља Павловић. Ја би предложио да се стави на гласање: оће ди се о овоме предлогу да говори у начелу или специјално. Што се мене тиче ја мислим да би требало овај предлог да се прими и да се о њему донесе резолуција па да се пређе на дневни ред.

Мигх. Ст. Ризнић. Благодарим скупштини која ми је дозволила да говорим, пошто ми председник никако не хтеде да да реч. Из мога говора извели су неки чланови, као да сам ја говорио против њих Када сам изложио моју збирку, нисам тежио ни за какву славу, једино сам хтео и другог да постакнем на рад. А пошто има изгледа да учитељи пеће сами

ла скупљају, то мислим да би требало умо-_

лити г. министра да нареди да се збирке скупљају. У нашим правилима, која постоје 3 год., стоји да учитељи збирају, но до сада нико ништа није скупио.

Никола Стојановић. Главна је цељ овога предлога та, да у основним школама, заведе нека учила. Нико од говорника, нити допуњује, нити одбацује од оних учила која су у предлогу. Говор је о училима, а међу тим говори се о томе како ће да се набављају, неки су чак почели да износе методе како да се предаје. Збирке хрват свих учит. удружења, стоје много боље. Они за своје збирке имају и дом, а каква би се код нас подигла вика кад би ко предложио да се подингне дом. Кад су они своју збирку прикупљали они су расписали стечај на све родољубе и патриоте: учитеље, професоре, трговце, чиновнике и др. и сви су се одазвали, Друкчији је патриотизам код њих а друкчији код нас. Београдским се учитељима нема шта да пребацује јер у околини ја не знам други мајдан осим ташмајдана у коме се могу само шкољке збирати. Што се одбору пребацује да се није хтео да потруди за збирку, то не стоји, јер сам се ја старао да сакупим што, али код извесних личности нисам добио одзива, и онда сам морао да напустим ту мисао.

Никодим Стефановић. Ја имам да кажем односно збирака, да би се оне најбоље прикупљале кад би г,. министар наредио да сваки учитељ мора да има збирку минерала и биљака, које у дотичном разреду предаје. То да буде као закон, и онда би сваки учитељ морао да се труди да збирку у својој околини прикупи. (ФЖагор, да се реши). За оне биљке или минерале, које не би нашло у својој околини, обратио би се Главном Одбору, а овај ће од појединих пододбора исте набавити и учитељима их послати. Друго је господо дужност, а друго је правило. Ја мислим да би на овај пачин свака школа имала своју збирку. Ја имам нешто да допуним о училима. Ја мислим да би требало да се за основне школе уведу као неке панораме тј. да има у свакој школи по једно увеличавајуће стакло,