Učitelj

1

динара годишње. То своје решење Гл. Одбор је одмах преко листа објавио члановима.

Што се тиче решења ПШ-ће учитељ. скуп. да се изда новчана помоћ породици поч. Лазара Благојевића учитеља, то Гл. Одбор није могао извршити, пошто предлагач г. Панта Симић није ништа даље известио Гл. Одб. о стању те породице.

Тако исто Главни Одбор није могао извршити ни ону одлуку Ш-ће учит, скуп. којом му је стављено у дужност, да поред ГУ-те учит. скуп. природи изложбу разних наставних средстава. Глав. Одбор је покушао да набави и спреми шта је нужно за поменуту и3ложбу, алије наишао на такове тешкоће, да је био принуђен да ту ствар остави доцније за боље прилике. Приређивање такве изложбе, сем других тешкоћа, било је скопчано и са великим издацима, а у кратком времену није се ни могло набавшти све што је нужно, те је Главни Одбор = преко своје воље решио, да је боље и не при ређивати сад изложбу, него да је тек којекако приреди.

Што се тиче рада на образовању месних зборова и уписивања у чланство Главног Одбора, о томе не може поднети овој скупштини тачан извештај за то, што неки пододбори ни до данас нису послали тачне рачуне и тачне спискове својих чланова и ако је то преко дружинског листа, тако рећи, непрестано тражено. Но приближно може се узети да је од целокупног учитељства у Србији до сада уписано у чланство скоро половина учитеља и учитељица. Кад се узме у обзир то како су у многим местима стављане разне

сметње образовању месних зборова, онда изгледа да је ово добар одзив; али кад се опет узме у обзир од водике је важности и колисти цељ „учит, удружења“ како за учитеље тако и за школу онда се не може рећи да је одзив прома „удружењу“ онавав какав треба да је. Да ли су свему томе вриве•сметње и неприлике или поред тога има ту доста немара, незаузимљивости, грубог материјализма и других узрока, то нека скупштина оцени. Главни Одбор је чинио колико је могао, али се са успехом не може баш похвалити. Да би створио могућности да се у чланство упишу и они учитељи, који у својој околини нису могли образовати зборове, Гл. Одбор је решио да се ти учитељи могу уписати у чланство и непосредно код Гл. Одбора.

Сем тога Главни Одбор је на основу 9. чл. друштвених правила давао новчану помоћ двема учитољским породидама ; уписао је „Учитељско удружење“ за члана утемељача „Друштва св. Саве“ и положио улог ва то; издао је 900 дин. награде писцу дела „Тражи се васпитач“, а дело је ттампано ; узео је од готовине друштвене 500 дин., те тиме пеплатио дуг државној штампарији за лист „Учитељ“ у години 1884. и 1885.; а да би пак упознао читаоце „Учитељеве“ са човеком, Који се први сетио учитељске сирочади и оставио после своје смрти основни капитал за учитељсви удовички Фонд, Глав. Одбор је штампао слику пок. Јована Гавриловића и разаслао „Учитељевим“ претплатницима бесплатно. Да би се оволики трошкови сигурније исплатили, Главни Одбор је овде у Београду приредио забаву. Таквих забава приређено је и