Učitelj

И

на неколико места у унутрашњости-и од њих је „Удружење“ имало лепу корист,

Да би се пак дала могућност члановима „удружења“ да дођу на ову скупштину у што већем броју и да могу учествовати при ретавању тако важног питања као што је питање о рсорганизацији осн. школа — Глав., Одбор је израдио код г. министра грађевине бесплатан подвоз жељезницом а код паробродског друштва подвоз на лађама спуштеном ценом. Даље се обратио молбом општини београдској да иона новчано помогне те да сиромашнији чланови могу присуствовати на свима састанцима ове скупштине и општина је дала на ту цељ 500 динара.

Глав. Одбор у овој години није се само на овим радовима задржао. Да би „Удружење“ припомогало да се попуни једна празнина у литератури осн. наетаве, Гл. Одбор је на предлог неких својих чланова решио да се поред „Учитеља“ покрене и један дечији лист.

Тај дист је покренут и данас излази |

под именом „Мала Србадија“, а засе- |

бан предлог о томе поднеће се такође овој скупштини на решење.

07 ефеоо-— — =

Сем овога Гл. Одбор сматра за дужност да извести скупштину, да ни ове године није могао наплатити два дуга, који се повлаче из године у годину; али даје сад настао да се ито учини.

За време од Ш-ће учитељске скупштине до данас међу члановима Глав. Одбора морале су бити неке промене вбог тога, што су неки чланови из Београда, а један је поднео оставку на чланство у Глав. Одбору. На њихова места Глав. Одбор је према правилама изабрао друге.

Бр. | 2. Августа 1887. год. у Београду.

Председник Гд. Одб. „ Уч. удружења»,

Н. Р. Џоповић.

За деловођу, Филип Р. Видаковић.

Чланови :

Д. Ј. Путниковић, Филип Р. Видаковић, М. Т. Антоновић, Ник. Стојановић,

О. Ђ. Глишићева, Влагоје Недић, Јован Бољарић, Савка Радичеваћева.

КАДЗОР)

од

ЈОВАНА Д. ЈОВАНОВИЋА,

УЧИТЕЉА.

Питањем о надзиравању осн. школа многи су се до сад код нас бавили, па су га врло разнолико и решавали. Једни

Ту Одломак из расправе «Реорганизација осн. школа.

су прилично идеални, па су за то, да и нема никаквог надзора, већ да се то остави савесности и увиђавности наставчкој; други су за то, да се установи сталан, стручан, инструктиван надзор