Učitelj

у течају године, или као посебни надзор ради оцене успеха учитељског на крају године.

Члан 67.

За опште надзорне и остале послове основне наставе установљава се у министарству просвете референат за осн. наставу који ће се, осем послова које је дужан радити као чиновник министарства. просвете, министарском наредбом моћи у свако доба изашиљати да се увери о стању школа и школских послова, где се то потребно покаже. Он заузима место главног школског надзорника у Главном Просв. Савету.

Члан 68.

Редовни пак надзор ради реда вриш се по одредбама министра просвете и црквених послова и по његовим упутствима :

а., Џреко управитеља школских у.

свакој школи, 6., Преко школских одбора.

Но ни управитељ ни школски одбор не може ни за шта учитеља казнити, ни на одговор потрзати, већ само могу као и остали грађани, примећену неуредност доставити министру просвете, за коју ће министар потражити оправдања од дотичног учитеља преко његовог управитеља. Ако се дотични учитељ не буде оправдао пред министром, онда ће га исти казнити. А ако казна прелази круг министровог права каж-

њавања учитеља, онда ће га министар.

тужити Главном Просв. Савету, који ће према тужби министровој и одговору на тужбу оптуженог учитеља ствар решити.

Члан 69.

Надзор ради оцене успеха учитељског предузимље се на крају сваке школске године преко, за овај посао способних лица из просветне струке у оште а нарочито преко учитеља и професора учитељских школа и професора који су били учитељи Сем учитеља основних школа и професора нико други не може бити ревизор.

основних школа,

Члан 70.

да овај надзор именоваће министар просвете и црквених послова лица, која, ће му за овај посао предлагати Глав, Просв. Савет. У распоређивању лица на поједине округе, пазиће се, да поједини никад две године узастопце у истом округу надзор не врте.

Што се броја надзорника тиче, обрг= тиће се пажња, да се увек толико лица одреди, колико треба да се надзор у свима основним школама може потпуно извршити.

Члан 71.

Упутства по којима ће надзорници на крају године прегледати школе и оцењивати успех учитељски, предаваће се јавности на месец и по дана пре него што се надзор отпочне.

Члаћ 7.

Надзорном прегледу школе и исту ради оцене учитељевог рада на крају школске године присуствује месни шк. одбор, који ће и протокол о прегледу и оцени потписати и надзорника известити о свему, што се тиче месних школских потреба. Без школског од бора или барем без два његова члана, (осим учитеља) надзорник не може ис-