Učitelj

гађање није изоштравање духа. Хиљадама оваквих задатака има хиљадама нагађања, пи ко ће све то да савлада > Основна школа мора бити практична ; опа мора навикавати децу на извесна правила, како би се могла сама руководити. — Ја сам овај задатак решио једино помоћу алгебре.

Ево процедуре: 1] 2б-- 7 = 72 (8 == у)

То значи: треба један исти број додати и (ка) 46 и (ка) 11, па да ти бројеви буду равни, једнаки, кад се 11 -- у узме два пута (узима се два пута с тога, што се у задатку вели: „па да син има половину очевих година.“ Да би, дакле, син имао колико и отац, треба његове године уд војити.)

Даљим радом бива:

2) 46 – у = 22 + 2 7.

8) 46 –— 22 — 27 -— Х; 3) 24 — % Дакле, после 24 године отац ће имати

два пута толико година колико син; или син ће имати половину очевих година.

Ово сам ја разрешио алгебарски, за са-

"мога себе; али, које би решавање било

подесно за децу — то не знам. Могдо бн

_ се решити нагађањем, али би за то требало

врло много времена.

Оваквих задатака има врло много. Ја, их нећу наводити, јер би то било излишно. Напоменућу само да они долазе под бројевима 57. 55..98. 58. 25... 19. 18516. 35 10. 9,28.

Све су то задаци, који надмашују моћ дечијег сватања и који никако не треба да улазе у основну школу.

ж ж ж

(ПРОДУЖИЋЕ СЕ),

ит И

ОДГОВОР НА КРИТИКУ наА ПРЕДАВАЊЕ О гвОМХ ву

(СВРШЕТАК).

Критичар даље вели: „У крви има 260жђа, али се вагоревањем не ноже извадити“,. Ја сам се за објашњење по овој ствари обратио једном компетентном лицу, које ми је као одговор на то цитирало из физиологије професора Бониева ово:

„Из 100 делова пепела, који се добија сагоревањем крви између осталих тела, находи се 8 гр. и 87 сантигр. оксида гвожђа.

У целој маси крвној једнога човека има, 3 грама гвожђа. Гвожђе је сједињено са једним беланчевинастим телом и тако заједнички састављају хемоглобину, бојну материју крвних ћелћца.

Многи делови организма човечијега садржавају по мало гвожђа, но највише се налази у врви. -

Гвожђе се добија из хране — као фосфат гвожђа, а из организма одилази са екскре-

манима као судфит гвожђа:.) — Ко сад. има право: ја иди критичар2..

За тим у критици се веди:.. „Даље помиње писац у предавању, да се из метеорског камења вади гвожђе. И то није истина. Има га у метеорима, али се не вади, нити има каквог метеорског гвожђа од кога би се могле и ствари ковати. .“

Ево шта, сам ја о овоме у своме предавању рекао: „Осим руде гвожђа, ливеног и ковног гвожђа има једно, које из ваздуха (са планета) у виду звезда у великој светлости и праску на земљу пада. То гвожђе, које се из метеора добија, зове се метеорско гвожђе...) Читаоци виде, да се овде

5) Руројогле Нитајле раг Веалшиа #оте 1. стр. 77, %го издања. Париз 1881. год.

3; «Учитељ» бр. 27. год У. стр. #14.