Učitelj

НЕ

ЗАПИСНИЦИ [772 УЧИТЕЉСКЕ ОБЊУПШТИНЕ

ПО САСТАНАЋ

ПОЧЕТ У 9 ЧАСОВА ПРЕ ПОДНЕ.

ПРЕДСЕДАВАО Јанко Кара-Матић.

Председник отвара, састанак.

Прво се прочиташе поздрави, а за тим: Секретар Михаило Стевановић чита запис ник | састанка.

Срећко Ђурић предлаже, да председник, у име скупштине, свима, који су поздравили учитељску скупштину, преко новина, ваблагодари, а грађанима вароши Јагодине телеграф. отпоздрав пошље. Окупштина усваја. Председништво прима к знању.

Председник: Има ли ко шта да примети на записник. Скупштина усваја записник.

Председник: На реду је читање извештаја о раду Глав. одбора.

Димитрије Путниковић члан Главног одбора чита извештај о раду глав. одбора за годину 1886—7.

Председник пита, : има ли ко да примети на овај извештај. ·

Грујица Протић. Вели се да је Глав. одбор израдио, да паробродско друштво издаје карте за путовање у по цене; признаје одбору да је радио, и да је друштво пристало, но друштвени чиновници нису хтели да врше одлуку њихове дирекције. да доказ позива се на чланове, који су путовали Савом.

Димитрије Миленковић предлаже, да се сума. од 600 дин. коју је поклонила општина београдска, учитељ. скупштини, на молбу Глав. одбора — врати општини. Побуде, које га руководе, да ово предлаже, познате су многим члановима, но он — вели — неће овде да каже, да неби ствар узела озбиљнији карактер.

„Арса Пантић вели да се тврђење Грујино односно спуштања цене не може однети на опе учитеље, који су путовали Дунавом, јер је њима учињена олакшица

од стране друштва. Он у име своје и својих другова из Крајине изјављује друштву захвалност.

_ Драгољуб Ђурђевић. Главни одбор, у своме извештају, наговешћује, да је при склапању и образовању под. одбора било разних неприлика и сметњи. Тражи од известиоца, да он пред скупштином изјави које су те сметње биле ; ако су полицијске власти сметале, треба јасно да каже ими ћемо потпуно разумети одакле је тај миг. На против ако су поједини учитељи чинили сметње и неприлике, то је достојно сажаљење и он тражи, да се такви, — на просветном пољу — недостојни радници јавно пред лицем целе скупштине жигошу за њихов прљави непатриотски рад. Пита зашто је један члан глав. одбора иступио. Тражи да му то објасни један од чланова глав. одбора, или сам тај члан ако је овде, иначе му цела ствар изгледа као нека интрига. -

Никола Поповић вели: Главни одбор је преставник учитељ. удружења, и као такав дужан је да о своме раду поднесе годишњи извештај. Извештај главпог одбора не може да се шаље на реферат одборима, но је зато падлежна скупштина. А ако се коме не допада рад глав одбора, и ако налази у њему неправилности, он нека путем интерпелације на председништво тражи објашњење од глав. одбора. Један је члан предложио да се помоћ од општине београдске, у 500 дин. врати. То не би било лепо пошто је главни одбор помоћ затражио молбом. Овде је вели ангажован глав. одбор. Предлаже да се о овој ствари више не дебатује. Мисли, кад је Главни одбор затражио помоћ, он ће је знати и употребити.

Председник Кара-Матић вели, да није казао да извештај Гл. одбора иде контролном одбору. — Предлаже да, се преко предлога Мелентијевића пређе на дневни ред.

Војин Љешевић пита, хоће ли извештај