Učitelj

глав. одбора ићи пред контролни одбор. Предлаже, да се 0 тома више не дебатује.

Мијанло Рашковић. Известилац Гл. одбора при читању извештаја. -- напомиње да је било разни неприлика при образовању под-одбора — вели да су учитељи његовог краја хтели да образују пододбор и по закону о зборовима поднели пријаву

полицији — среском начелнику г. Љуби-

саву Матићу ; но он је пријаву у присуству њихном поцепао. То значи багателисање учитељскога позива. Пита је ли главни одбор предузимао и радио код надлежних власти противу оваког очитог изигравања закона од стране полиције.

Председник Кара-Матић: да се реши, хоће ли се извештај глав. одбора слати на преглед контролном одбору, или да га скупштина прими К знању.

Стева Николић: Главни је одбор преставник учитељ. удружења, и он, полажући рачун о своме раду, обвезао се морално и материјално целом „Учитељ. удружењу.“ О моралним обвезима скупштина, је надлежна да га иди покуди, или похвали; а материјална страна његова иде пред контролни одбор, и овај ће у своје време скупштини о томе поднети извештај.

Сретен Лазаревић је за то да свачији рад треба да иде пред контролу, јер каже да све што чевечија рука ради треба да подлежи стрбгој контроли.

„Љубисав Јовановић : Неки предлажу да овај извештај иде контролном одбору, но ја мислим да је погрешка. Овај извештај треба скупштина да прими.

Рад. Вељовић вели, да свачији рад треба да подлежи критици и контроли према томе и овај извештај главног одбора мора проћи као што веди г. Стево Наколић на осуду бар моралну — овде у скупштини — а Финанциски његов део нека иде пред контрол. одбор. Не слаже се са Мелентијевићем, да се новчана помоћ учињена од стране општине београдске одрече из разлога — које мало час помену г. Никола Поповић пошто је ту апгажован главни одбор. Говори : Ђурђевића и Рашковића односно сметњи од страпе полиције

488

и неких назови „учитеља“ врло су умесни. Тражи, да се имена тих просветних монструма кажу овде јавно у скупштини по предлогу Бурђевића.

Грујица Протић тражи да се морална страна овога извештаја реши у скупштини, а материјална упути контролном одбору.

Арса Пантић вели: да је главни одбор у колико је њему познато, доста добро радно; с тога је мњења, да се овај извештај глав. одбора прими са захвалпошћу.

Урош Благојевић. Оно, што треба контролисати, доћиће пред контролни одбор; а о овоме извештају треба скупштина, да, реши.

Никола Поповић. Неки, вели. хтели ба нешто да кању у неком завијеном говору. Док се не прегледа архива глав. одбора нема смисла да овај извештај иде контрол- | ном одбору; а ако ко сумња у савесност тлав. одбора, нека изађе с предлогом, да, се архива и целокупан рад глав. одбора у овој години прегледа; јер, држи да није лепо говорити на памет — Мњења је, да се овај извештај реши у скупштини.

Петар Никетић предлаже, да овај изве штај иде у контролни одбор.

Вичу : да се реши.

Преседник даје "а часа одмора. Настаје одмор.

После одмора. Председник, Молим вас, господо, шре но што ставим питање скупштини: хоће ли овај извештај ићи контролном одбору, напомињем да има један Фи-

__нан. извештај, који мора ићи контролном

одбору, према томе држим да нема потребе да овај извештај иде у контролни одбор. Дакле ко је за то да скушитина прими овај извештај к знању нека седи: а ко је против, нека устане. Већина, седи. |

Оглашујсм, да је скупштина примила овај извештај глав. одбора.

Марко Антоновић блатајник Гл. одбора. чита Финан. извештај глав. одбора.

Преседник прима ли скупштина овај извештај. и имали ко шта да примети. Мисли да се упути коптрод. одбору (упућује се контрол. одбору).