Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

Из живота и рада Христа Спаситеља. Тачно прибрао и за ученике П!. разр. осн школе, као ручну књигу удесио Димитрије Јосић, проф учитељ, школе. Цена је 50 пара..

давршујући преглед књиге: „Ђачки забавник,“ у „Учитељу,“ (св. за мај) казао сам, да је на реду за преглед ова књига, јер је Просветни Савет предложио био министарству просвете да и њу откупи за поклон ђацима основ. школа о годишњем испиту. Али, пошто министарство није усвојило то решење Поосветног Савета, те је није пи одкупило, ја писам хтео писати о њој, јер сам казао, у почетку, да ћу прегледати само књиге које ће се даваги ђацима на поклон. А да о њој пишем, као ручној ђачкој књизи, сматрао сам за излишно, кад је референат, један учитељ одличне спреме, казао да није удешено за ручну ђачку књигу, и Просв. Савет то одобрио. А знао сам да ће сви учитељи, који читају «Просветви Гласник“ ово видети из њега. Но подстакнут самим писцем ове књиге, ево баш морам, и њу да прикажем мало опширније учитељству нашем, а уз то да кажем, коју и о самим попу· дама писца министарству, које је учинио овом књигом.

ж ж ж

Кад човек види ко је ову књигу удесио и кад прочита оно: » Тачно прибрао и за ученике 11. разр. удесио,“ помислио би да ће ова књига сигурно бнти боља од садањег, званичног учбеника, али би се љуто преварио! Истина је, само, да је тачно прибрао. Ко год познаје писца ове књиге знаће, да је он у томе најкомпетентнији, те о истинитости саме садржине књиге не може ни бити говора. Ово тим пре, што главни део ове књиге и није никаква новина, коју би писац изнео, п која би, по томе, могла доћи на. критику, него је или превод еванђеља, или препис Вуковог превода, А да је књига удешена за ручну књигу ђака Ш. раз. — то није истина, Пре би се могло рећи да је за ГУ раз. него за Ш. Јер, од