Učitelj

24 ЗАДАЦИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНЕ ПСИХОЛОГИЈЕ

археологију, вештине и на изналажење и интерпретовање најстаријих литерарних дела, тако и психологија мора признати, да у митолошком истраживању лежи големо благо за њу, које ће се тек у будућности употребити моћи.

Па ипак има једна сродна науке, која као да се већ сада доста приближила психолошкој примени. То је наука о језику. И она спада у круг психичне антропологије и ако је ова у својим описима већином искључује. Тако се ни Теодор Вајц, У својој иначе изврсној «Антропологији природних народа», која, већином служи психолошким интересима, није обазирао на језик природних народа. Можда се то правда опсегом, који је наука о језику заузела; но психолошки интереси на сваки начин захтевају, да језик ту прво место заузме. У многим односима, је језик, упоређен са осталим творевинама народне свести, од огромне важности. Ни на једној творевини се нису очували тако неразлучиви трагови вајкадашње давнине, ни једна творевина није кадра да нам у толикој мери очува послетке оних промена, које се у свегу престава људских догодиле. На сваки начин да ни наука о језику није довршена. И о најважнијим основним питањима мишљења су различита. Али ту није ствар у овоме, да наука, која ваља, другој да користи потпуно довршена буде — та кад би то у општеи могуће било: — но да има довољав број утврђених фФаката, а у тумачењу тих Факата ма и не било вазда суглавице. Но има, као што ја мислим, спољна знака који никада не вара и који нам казује да ли је већ дошло време, да једна наука на овај начин на другу утиче: овај знак је међусобно зближавање двеју наука. У многим случајевима те науке и дејствују једна на другу а однос између науке о језику и психологије је заиста такав. И у колико су важне услуге које језик психологији указује, ко може опет сумњати у то, да се.и језик сам не може психолошки протумачити :

И ово је баш то, што често доводи јевичара до једностраног погледа у односу ових наука. Јевичар пре свега, осећа, потребу, да потражи савета код психологије о извесним основ-