Učitelj

И 1 ДРЖАВА И УЧИТЕЉИ 633 да би било најбоље, ако се буде постепено извео, т. ј. ако би се одмах, пошто се буде донео закон о сталном школском надзору, поставило само толико надзорника, колико би се за то нашло добро спремљених људи, па ма било само за два три округа. И тек у току макар од десетак година за све округе, за целу земљу. Дотле пак задовољимо се данашњим надзором, само је желити, да се обрати већа пажња, како би за изасланике ишли, који се у томе послу више разумеју.

Са истог гледишта и у истом смислу треба тежити, да се и за средње школе уведе сталан школски надзор.

Је ли пак и ово учињено, онда је извршено све, што је потребно, да се данашње основне и средње школе преуреде. Наше основне и средње школе, које данас многи радо новим школама називају а то ни из далека нису, већ само прелаз из старе у нову школу — постаће васпитне школе у потпуном смислу те речи. А те васпитне школе јесу наш идеал за којим ми тежимо. То је наш идеал, који смо кроз све редове истицали; тај идвал ми смо назвали нова школа.

Марта 18991 г. Лајпциг— Јагодина.

пе

ДРЊАВА И УЧИТЕЉИ.

—овљеђвео-—

(НАСТАВАК)

Ш. ученици. Законом о основним школама. у чл. 34, а у првој алинији, обавезно је школовање деце у основним школама. Али у другој алинеји истога члана остављено је г. министру и овлашћен је — «пре него што то буде могућно наређивати што треба да се настава у Србији шири у границама које су год могућне.» У прошлој школској години школовало се око 60.000 деце, у 700 школских општина а радило. је 1420 наставника. По попису од 1890 године има општина: варошких 71, сеоских 1199; свега 1270 општина. Кад се узме да свака општина, која има више од 1000 становника може да издржава школу, и да је дужна своју децу редовно школовали, онда таких општина има 1043. Кад од овога броја 1043 одуз-

УЧИТЕЉ 19