Učitelj

— ~

БОМОА О ВЕЛИК

Пчеларетво се знатно развија у Угарској. Прошле године било је 370.000 кошница које су дале 18.183:70 мет. центи меда и 106.675 кагр. воска. Рачунајући мет. цен. меда по 30 Фор. добило се за њ те године 545.511 Фор., а за восак (! клгр. по | Фор.) 106.675 Фор. Свега дакле од пчеларства 652,186 Фор. Према резултату пчеларства у претпрошлој год. увећао се сада приход са 379.434 Фор.

У пештанском трговачком музеју била је ове јесени изложба, меда и воска, на којој су страни купци доста меда куповали.

Свашта на свету. -- У северној Америци има 7 новина, које се штампају на џепним марамама; троје новина бесплатно фотографишу своје претплатнике; 5 новина зову на ручак своје претплатнике; 260 новина дају својим претплатницима бесплатно лекара и лекарије, а троје новине пла-

ћају погребни трошак својих претплатника — на чему им се ни један од "тих претплатника није захвалио.

новЕ КЊИГЕ и листови

Телесно васпитање 1 део „Основног васпитања» од Сретена М. Аџића предавача нишке Учит. Школе. Ниш штампарија Ж. Радоваповића 1892. Стр. М1—135 вел. 8". Цена 1:50 дин.

У 5. св. овог листа објавили смо да г. Аџић штампа Педагогију у 5 делова. Сад је изашао први део под горњим именом. У овој књизи има 6 одељака и то: 1. Рана и пиће; 1. Ваздух и дисање, и клице од болести; 1. Топлота им одело, им нега коже; ТУ. Светлост, очи ц вид; УМ. Слух, укус и мирис; УТ. Кретање и одмор. У сваком од ових одељака говори се: о нези одојчета, за тим о нези деце до поласка у школу и најзад о телесном васпитању деце у добу основ. школовања. Садржина књиге је обилата, а марљиво обрађена и сређена. Стил је разумљив и лак, те је књига приступачна свакоме. Нека је ова књига топло препоручена како учитељима тако и сваком родитељу и васпитачу.

Ђачки одмор, књига за децу. Удеспо Мих. М. Стевановић, учитељ. Пожаревац 1892, штампарија Мих. Костића. Стр. 185. средње 9". Цена 1 динар. :

„У овој маглуштини од уџбеника“ изашла је књига 'коју деца, неће бубати на памет као уџбенике, него ће је читати ван шк. часова. Тако бар писац мисли о њој и уџбеницима, ма да се уџбеници не морају бубати на памет. — У књизи овој има доста лепих прича и песама, удесних за децу. Неке су народне умотворине, неке пишчеви оригинали, а неке пре- · вод с руског. Има и неких песмица, које су, по нашем мишљењу, за мале