Učitelj

НОВЕ КЊИГЕ И листови 413

бебе, а не за школску децу, па има неких ствари, које и нису за децу. И ако су то народне умотворине, опет ваља одбирати шта је за децу, и избегавати бар оваке моралне поуке:

Дуууу-Ау, АУУУ-АУ Имам жену луду. Направила кашу

Да се деца плаше Направила попаре

Да се деца опаре Опарила попу«“ит.4д.

Но књига ипак има и ваљаних чланака за децу и ми је препоручујемо учитељима, да је растуре међу ђаке своје. У књизи има и десетину слика. |

Дечији анђео хранитељ. Збирка несрећних случајева с децом прикупио и уредио Ј. Миодраговић, проф. Београд, штампарија краљевине Србије. 1892. Стр. 78 мале 8', цена 50 пара.

У овој збирци наведено је преко 100 разних несрећних случајева с децом: од ватре, воде, животиња, од пада, са стварима, у друштву, и разни др. случајеви. Писац је књигу наменио и родитељима и деци. Аи једни и други, кад прочитају ову књижицу, мораће много већу пажњу обратити на то, да се не десе случајеви слични онима, који се у књизи наводе. Међу наведеним случајевима има примера и таких грозних, да се човеку чисто кожа јежи, читајући их. Има места бојати се, да по који родитељи, прочитавши ову књигу, не претерују у чувању деце своје и да им слободу кретање и рада не ограниче и више него што би требало; да их, тако рећи, не затворе и хране „у кавезу.“ Сличан томе може бити утицај и на децу. Но опет, држимо, да ову књигу треба да прочитају родитељи, не би ли пазили на децу своју више, него што се то сад чини. И деци ће бити такође више од користи него од штете кад је прочитају, јер она често и не сањају о опасности, која их може снаћи: а ова књига упозориће их на многобројне опасности, које им прете кад су непажљива.

Приче из црквене историје за ТУ раз, оси. ше. Написао Ј. Илић, друго прерађено издање. Београд 1892. држав. штампарија. Стр. 64 мале 8". цена 50 пара.

Прво издање ове књиге добило је одобрење Просв. Савета, и мин. просвете, а ово је „с благословом Њ. В. П. А. Е. и митрополита ерп. Михаила,“ Да ли писац мисли да г. митрополит боље зна је ли књига добра за. осн. шк.

„од Савета, министра и др. шк. људи, или овим само хоће да каже: да је књига строго у православном духу:

УЧИТЕЉ 47