Učitelj

714 ГП љЉА СОНИ К

Славенека унија и тројна унија Европе. Написао Васа Пелагић. Београд 1892, штампарија М. Јовановића. Стр. 142 средње 8%. цена 1 д.

Вреди прочитати ову књигу, коју је писац патриотски написао, Ма да има у њој неостварљивих жеља и предлога (а камо срећа да су остварљиви), опет се у њој Српство и СОловенство јако истиче и предлаже словенска унију, против осталих племена непријатељских Оловенству. Нарочито је интересантно изношење како Румунија има врло много словенских имена места, реке и др., као и речи у влашком говору, те писац доказује да је тамо живело словенско племе, па се претопило у Румуне.

Правник лист за правне и државне науке. Власник и уредник др. М. Р. Веснић. Год. 1. 1892. штампа се у држав. штампарији. Београд. Излази у месечним свескама од најмање 4 табака вел. 8'. Стаје 15 дин. на годину.

Лист се врло брижљиво уређује и садржина му је богата и одабрана у досадање 3 свеске, те заслужује да га читалачка публика, помогне претплатом. Нарочито наши правници, судски и полициски чиновници не треба да допусте, да и овај лист прође као пређашњи правнички листови, који су кратког века били због рђавог одзива читалаца.

ЗНјербеу Ргмјајеј. Лист за родитеље и учитеље и све пријатеље слепаца. Издаје и уређује Винко Бек. Излази у Загребу 4 пута у години у свескама од 2 таб. средње 8". Цена на год. 1 Ф. и 20 новч.

Име листа казује чиме се он бави и о чему пише, а уређује се добро. Хрвати, дакле, и за ову струку имају нарочити лист, а ми...2

Збирка педагошких радова Мите Нешковића — књига 1. Нови Сад, штампарија др. Павловића и Јоцића 1892. Стр. 219. на 8'. Цена, 2 динара,

У овој књизи су 3 расправе г. Нешковића: Змај Јован Јовановић. као педагог; О управи им надзору школском, и Може ли школа бити без телесне казне. Све три расправе штампане су биле у Летопису Матице Српске и биле награђене, а сад их је писац прештампао у књигу. Ми ову збирку само можемо препоручити нашим учитељима.

Школски лист. Издаје и уређује Никола Ђ. Вукићевић управитељ сомборске Учпт. Шк. и главни школски надзорник Лист излази месечно на табаку вел. 8", а стаје на год. 4 дин.

Ово је данас најстарији српски педаг. школски лист јер му је сад 24-та год. Чудо је што овај лист још није примио усвојена правила правописа нашег, него се н. пр. још пише „србски“ и т. под.