Učitelj

208 МУЦАЊЕ У ГОВОРУ

1. Да се обрати деци и родитељима пажња још у почетку, да купују веће таблице. а да не узимају оне мале, на којима ништа не може стати.

2. Да бирају глатке, масне, затвореније и црње.

3. Да деца чувају и не шарају оно дрво наоколо.

4. Да имају кроз њега проденут конац, за који ће да се веже на једноме крају писаљка (крижуља), а на другоме сунђер или краица.

5 Да писаљка буде увек лепо зарезана, а сунђер или крпица опрана и влажна.

6. Да се забрани да деца пљују таблице и бришу прстима, шаком и рукавом, јер се тако таблице запрљају и измасте, па не примају писаљку.

7. Да деца доносе таблице свакога дана, и пре и после подне, увек; да то буде ред, па да се не дешава, кад затребају, да неко није донело, јер није «знало» и т.д.

8. Да деца при свакоме раду на таблицама, као и на прописима и с књигама, седе право и главу држе у пристојноме растојању.) |

д. Да се на таблицама не пише ПА кад је мрачно и мутно време, и

10. Да видело долази увек с леве стране и да га је што више.

Ј. Миодраговић. .

ПО аза ЕТ океане

МУЦАЊЕУ ГОВОРУ.

о

Основној школи и њеном васпитачу задатак је, да се боре са многим неприликама. У школу долазе већином деца и неразвијена и неваспитана, да их она развије и упути на правилан и срећан живот.

Ако основна школа са својим васпитачем успешно напредује; ако из детиње душе брише све пукотине и неравнине, које су у времену до поласка у школу стечене; ако мотри на "сваки душевни покрет, спречавајући све оно што јој може шкодити; ако дакле даје својим ученицима опште знање, које ће им као људима од преке потребе у друштву бити — онда се за такву школу и за таквога наставника вели: да правилно и

5) Ово се растојање најбоље без метра. добија овако. Деца туре лакат на таблицу а руку усправе тако да гледају у длан. За тим нек наслоне главу на. длан. Сад нек изваде руку а глава нек осгане ту, и то ће растојање, од лакта до шаке, бити најприродније и најподесније за дечје очи и седење.