Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА.

с МУКОМ ОДРЖАО УЧИТЕЉСКИ АУТОРИТЕТ.

истимити ДОГАЂАЈИ ИЗ УчИТ. ЖИВОТА.

СИНОВИ РА

(СВРШЕТАК)Ј 'Ш.

Баш пред Ивандан 1888 г., кад сам пре подне радио у школи, уђе општински жандар и предаде ми акт среског начелника, којим се шаље распоред испита, за овај срез. Сад сам знао кад ће бити испит у којој школи. Још 5 дана па ће бити испит и у мојој школи. Ја сам радио још мало у школи, па, кад беше време, пустих децу, као и обично што сам чинио. И ако сам једва чекао да прође и тај испит, да пребринем и ту бригу, опет сам радио као и дотле. Нисам држао оне дугачке часове, који код неких наставника пред испит трају целог дана.

У очи самог испита, у суботу, кад зазвонише звона за вечерње, уредим ђаке и одем у цркву. После вечерња, кажем деци да иду кући, па сутра да буду мало вреднији, те да поране и да дођу у школу раније него обично, како бисмо могли почети испит раније, по ладовини. Деца одоше, а ја се упутим у околину школе, да се надишем свежа вечерња ваздуха, пуна мириса, а зачињена лепим песмама славуја и коса. Кад се сунце поче смиривати, потсети ме желудац, да је време потражити стан и вечеру, те се вратим школи.

После вечере изађем с мојом «другом половином» пред месну крчму, да ту с познаницима, прозборим коју и да уживам чари јунске вечери. Тамо нађох и сву месну «интелигенцију». Беше ту крчмар и крчмарица, а није изостала ни ћатиница, средовечна жена, ванредног талента за причање, нарочито о вампирима, вештицама, вилама. змајевима и т. ДА.