Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 141

САСТАНАК Х!Х. држан 11 априла 1893 год.

Били су: М. Јовић, Д. Ј. Путниковић. Д. Соколовић, К,. Глишић, Анта Голубовић, Урош Благојевић и Ст. Зарић,

Прочитан и примљен записник прошлог састанка.

Прочитано је писмо Ј. Ивковића пред. лазаревачког збора, којим јавља, о претплати на «Учитељ“ и тражи да му се одговори о примљеном новцу од забаве. Решено да му се о томе одговори.

Прочитано је писмо председника кључког збора, којим тражи да му се јави који су чланови и колико положили благајнику тамошњег збора, који је премештен, па се не зна рачун о том. Решено да му се о том пошље извешће.

Председник врањског збора јавља да су неки чланови управо тога збора премештени и да је изабрана нова управа. — Примљено је знању.

Председник извештава Главни Одбор да је по споразуму с члановима овога Одбора издата помоћ Мих. Голубовићу 30 дин. Жив. Милојевићу 30 дин., Јеремији Попадићу 40 дин., Стев. Живојиновићу 60 дин. Вук. Глишићу 60 динара. Пошто је овима била нужна брза помоћи Главни Одбор се није могао састајати да о сваком решава у седници, него је само споразумно тражен пристанак и глас чланова, то су на овој седници ови издаци одобрени накнадно.

На молбу Јов. Поповића, Главни Одбор је решио да му се изда 60 динара. На молбу Милосава Поповића и по прочитању предлога врањског збора, Главни Одбор је решио да му се изда 40 динара.

На овом састанку решено још:

Да Урош Благојевић распита и побрине се да се огради гроб пок. Ј. Гавриловића.

Да књижничар Голубовић прими и уреди књижницу.

САСТАНАК ХХ. држан 25 априла 1893 од.

Били су: М. Јовић, К. Глишић, Д. Ј. Путниковић, А. Голубовић, 6. Зарић и Д. Соколовић.

Прочитан и примљен записник прошлог састанка.

Председник предлаже да се учини поновни корак код управе овдашње општине да поклони Учитељском Удружењу један плац за зидање учитељског дома. За тим износи да треба од општине тражити одобрење за место на Калемегдану, где ће се поставити споменик Гавриловићу. — Главни Одбор је решио да се напишу молбе за ово и да обе молбе лично предаду

; 5д+