Učitelj

УЧИТЕЉСЕБО УДРУЖЕЊЕ | 289

Да би се приправник или приправница пустили на практички испит треба да поднесу поред уверења о годинама службе бар једно учило, које су сами за своје ученике приредили.

Учило може бити или збирка инсеката, биљака, или минерала; или мапа општине, среза, или округа, или рачунаљка, опис места и околине, у којој је приправник служио, или ма које друго очигледно средство, којим се приправник у школи служио.

Кад приправник или приправница не положи први пут практички испит са добрим успехом има право да га још један пут полаже.

Ако приправник или приправница не положи практички учитељски иепит у времену од пет година приправничке службе, отпустиће се из учитељске службе. | Приправници се постављају са 800, а приправнице са 600 динара годишње плате.

Године приправничке службе рачунаће се само при одређивању пенсија деци и удовицама учитељским.

Чл, 58. да (има другу адинеју оваку: Учитељице се постављају са платом од 1000 дин. а на крају сваке четврте године добијају по 250 дин. повишице, тако да последња плата учитељица износи 2500 дин.

Чл, 101. да гласи овако: Школске надзорнике бирају окружне учи"твељске скупштине у дуплом броју, од којих министар просвете половину поставља за надзорнике.

Чл. 107. да гласи овако: Школски надзорници постављају се за време од три године. Ако не буду поново изабрани враћају се на своју

дужност. Главни Одбор.

Утемељачи: Ва утемељаче учитељеког удружења уписали су се још и ови: Округ пиротски, Пок. Јелена, кћи Пере Максимовића мин. правде. Катарина Милосављевићева, учитељица из Ћуприје. Досад је уписато добротвора свега — а утемељача —.

Обновљени зборови:

Збор Баточински, Параћински, Младеновачки, Рачански, Тамнавски, Пожешки, Ресавски, Ивањички. — Свега 06 до сад обновљених зборова.