Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 20:

а од продатих књига ништа није могао добити, пошто јо имаовина поменутог књижара после стецишта распродана за друге дугове. Исто тако Глав. Одб. није могао ништа предузимати да се упропашћени новац смедеревског збора наплати, једно зато, што је то ове године мучно било наплатити, а друго зато што се у парници с књижаром Стојановићем уверио да парнички трошкови износе више но што се после парнице може добити. На послетку Глав. Одб. извештава ову скупштину, да није могао примити на себе продавање срећака Друштва Св. Саве, што је десета, учит. скупштина е одушевљењем примила била, а што би на сваки начин и Удружењу донело велике користи, поред лепе патриотске дужности, коју би Удружење тиме учинило. Глав. Одб. је увидео, да у времену, кад се учитељи непрестано премештају, не би могао успети у продавању ових срећака и зато се тога није могао ни примити.

Остало, што има да се каже о приходима и расходима дружинским, то ће скупштина видети из извештаја Контролног Одбора, који ће се: засебно поднети,

Ш Рад на потпомагању.

Мучне прилике које је наше учитељство имало у овој години најбоље и најочигледније су доказале колика је корист имати своје Удружеље, које, поред других задатака, може својим члановима у нужди пружити и материјалне потпоре. То је у исто време показало како је штета, што се имаовина нашег Удружења, за првих 10 година није брижљивије чувала и јаче увећавала те да Удружење постане један далеко моћнији заштитник својих чланова и јачи Фактор, који би, кад треба, могао своје захтеве јаче истаћи и силније подупрети. Овако пак, Глав. Одб. с оно мало срестава, што је имао на расположењу, могао је само чинити мање помоћи појединцима кад је колико могао.

Поред помагања породица умрлих учитеља, Глав. Одб. је ове год. морао чинити и више потпомагања учитеља који су премештани и отнуштани били. те тиме довођени у крајњу оскудицу. У почетку се Глав. Одб. при овом држао строго правила и тражио о свакој помоћи претходно мишљење од месних зборова; али кад су зборови тако рећи разјурени били и кад је коме требала брза помоћ, Глав. Одб. је принуђен био давати помоћи, као зајам или поклон, и на саму молбу појединаца. Но и ако је Глав. Одб. био вољан да помогне сваком коме је требало помоћи, опет то није могао сваком учинити, јер често дружинска благајна није имила ни толико новаца колико јој је требало па да може подмирити редовне издатке своје, а уложена готовина код Управе Фондова није се могла и смела никако крњити.

Осем помоћи коју је Глав. Одб чинио учитељима и њиховим породицама сматрао је Глав. Одб. да му је дужност помагати џ корисне;